• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Woon-werkcentrum voor autisten in Csókakő

autifarmlogoWoensdag 21 april 2010 - In het dorpje Csókakő in de buurt van Székesfehérvár kunnen sinds 2008 jongvolwassen autisten begeleid wonen en werken. Dit woon- en werkcentrum, het enige in zijn soort in Hongarije, werkt nauw samen met de Nederlandse stichting Etelka van Jan Hulsegge.

Het centrum in Csókakö kwam tot stand op initiatief van de ouders en verzorgers van autistische kinderen op hun gespecialiseerde school in Székesfehérvár. Deze school begeleidt en verzorgt de kinderen totdat ze achtien jaar zijn. Daarna zijn zij aangewezen op de zorg van ouders en familie. De ouders en verzorgers van de 'De Open Wereld' hebben in 2002 het plan opgevat om een woon-werkgemeenschap op te zetten om ook na de middelbare school professionele zorg en begeleiding te kunnen bieden. De ouders kwamen in contact met de Nederlandse Stichting Etelka die ze heeft geholpen bij de realisatie van het centrum en ze ook nu nog met raad en daad terzijde staat.

Het project wordt gedragen door de gemeenten Csókakő en Székesfehérvár, de autistenschool 'De Open Wereld' en de oudervereninging uit Csókakő, die ook het dagelijks bestuur van het centrum vormen. Daarnaast zijn door bemiddeling van de Nederlandse ambassade zowel het Hongaarse ministerie van Sociale Zaken als de Nederlands-Hongaarse Kamer van Koophandel (NHCC) bereid gevonden het project financieel te ondersteunen. De Nederlandse ambassade is sinds 2006 betrokken bij dit project.

milders13april-aOp 13 april jongstleden brachten ambassadeur Robert Milders en Marleen de Vries van de NHCC een bezoek aan dit centrum voor jong volwassen autisten en daar kregen zij een warm onthaal van de bewoners en verzorgers. Behalve een rondleiding door het woon- en werkgedeelte, werden ook toekomstige plannen en de realisatie daarvan besproken en ambassadeur Milders sprak de hoop uit dat dit voorbeeld van Nederlands-Hongaarse samenwerking navolging zal vinden.

En er is er al navolging: van 10 tot 17 juli komt een groep vrijwilligers van 16 tot 60 jaar uit het Nederlandse Laren (Overijssel) naar de stad Miskolcs om mee te helpen een huis voor bewoners met een autistische stoornis te renoveren. Een deel van de reis- en verblijfskosten wordt door hen zelf gedragen, de diaconie van de protestantse kerk een deel en de rest is uit onder meer een veiling bekostigd. De 16 jarige Tjitske de Vries gaat vanwege haar maatschappelijke stage een weblog bijhouden over het project in Miskolcs op de website van Habitat for Humanity. Zodra er meer bekend is over het project zullen we hierover op Hongarije Vandaag een bericht plaatsen.

 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije