Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

CET Cultuurcomplex aan de Donau

CETWoensdag 21 april 2010 - In Boedapest aan de oevers van de Donau verrijst een bijzonder nieuw cultuur- en winkelcomplex op de plaats van de voormalige opslagloodsen achter de Nagy Csarnok. Het ontwerp van dit moderne gebouw is van de hand van de Nederlandse architect Kas Oosterhuis en zijn Hongaarse vrouw Ilona Lénárd. Lange tijd waren de loodsen op dit terrein in gebruik als uitgaanscentrum voor jongeren met verschillende clubs en rokerige cafeetjes.

Het nieuwe complex zal onder de naam CET (Central European Time) onderdak gaan bieden aan verscheidene functies. Zo mikken de initiatiefnemers op bijzondere designwinkels, boekwinkels en galerieën. Hiermee moet het complex zich gaan onderscheiden van de andere winkelcentra in de Hongaarse hoofdstad. Door de situering van het complex, tussen de Corvinus Universiteit en de Technische Universiteit van Boedapest, vormen met name studenten en jongeren de belangrijkste doelgroep. In de toekomst is het de bedoeling dat er ook verschillende culturele manifestaties plaats zullen gaan vinden in het gebouw. Hiervoor zijn diverse ruimten opgenomen in het bouwplan. .

CET2Bijzonder aan het nieuwe complex is de vorm. Tussen de behouden hallen, gebouwd eind negentiende eeuw, zal een glazen dak in de vorm van een 'walvis' het centrale ontmoetingspunt gaan vormen. Op de top van de 'walvis' zal een dakterras worden gemaakt. Hier komt ook een horeca gelegenheid. Onder het complex is een parkeergarage voor 250 plaatsen gepland. Rondom het gebouw wordt een park aangelegd dat aansluit bij het nabijgelegen Nehru park.

Volgens de planning zal het complex rond de zomer worden opgeleverd en in de herfst worden geopend.

>>>> Door:  Allard Wiersma
>>>> Meer over CET

 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije