• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

'Hamburger taks' = plus 10 Forint

hamburgerVrijdag 18 juni 2010 – De Vereniging van Hongaarse Ziekenhuizen heeft gebrainstormd over hoe een gat in de begroting gevuld kan worden met een nieuwe heffing. De gedachte is om op elke verpakking of éénheid ongezond voedsel of een genotsmiddel een extra bijdrage van 10 Forint (0,035 Euro) te heffen. Hamburgers, alcohol, tabakswaren, chips en frisdranken zouden extra belast moeten worden om zo in de kosten van de volksgezondheid bij te dragen.

'Ongezond leven = plus 10 Forint', zo valt het voorstel van de organisatie samen te vatten. Het voorstel maakt deel uit van een pakket van 29 (!) voorstellen die de Vereniging van Hongaarse Ziekenhuizen overhandigd heeft aan de minister van Economische Zaken en de staatssecretaris van Volksgezondheid. Met deze heffing kan er weer een gat van 100 miljard Forint ( 357 miljoen Euro) gevuld worden. Het idee is dat wie ongezond leeft en bewust ongezonde producten tot zich neemt ook maar alvast een bijdrage moet leveren aan toekomstige verhoogde kosten.

Volgens het voorstel kan de "hamburger taks" al in 2010 een groot bedrag aan extra inkomsten voor de staat genereren, dit dankzij de 79 miljoen klanten die door de belangrijkste hamburgerketen worden bediend. Overigens is het idee niet zomaar uit de lucht komen vallen, buurland Roemenië heeft recent een dergelijke heffing op ongezonde producten ingevoerd.

De minister van Economische Zaken en de staatsecretaris van Volksgezondheid zijn door de Hongaarse radio MR1 om een reactie gevraagd, maar tot op heden is er nog geen reactie gekomen uit de ministeries.

>>>> Bron:  Portfolio.hu
>>>> JN

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije