• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Rookvrije bus- en tramhaltes Boedapest

uitlaatZaterdag 12 juni 2010 - Als je in Boedapest met de metro gaat, moet je bijna altijd via een onderdoorgang naar de roltrappen die naar de perrons leiden. Op die perrons is het al lang verboden, nu gaan ook de onderdoorgangen rookvrij worden. Logisch, de ruimtes zijn met elkaar verbonden. De meeste passagiers roken trouwens al tijden hun peukje buiten voor de ingang op. Toch mocht in de onderdoorgangen nog gerookt worden en het kon daar in de winter ook flink blauw staan. Hongaren zijn immers flinke rokers. Maar vanaf 18 juli is het streng verboden op straffe van een boete van 30.000 forint. Waar de vele zwervers en alcoholisten in de kou hun sigaretten zullen gaan roken en hoe het moet met de vele kroegen en koffietenten in die gangenstelsels?

Er zal goed gehandhaafd moeten worden en veel boetes uitgedeeld, want de aanschaf van 372 camera's om de 69 onderdoorgangen te controleren moet toch terugverdiend. De plannen van de gemeenteraad gaan echter nog verder. Op voorstel van de Openbaar Vervoersvereniging moeten namelijk ook alle bus- en tramhaltes rookvrij worden. In de buitenlucht kan het toch niet zoveel kwaad zou je denken. Maar met de argumenten dat vanaf september de scholen weer beginnen en kinderen niet blootgesteld mogen worden aan de rook en de onder de abri's tegen de regen schuilende mensen last hebben van rokers, is dat voorstel ook aangenomen. Op heel veel plaatsen in de stad staan trouwens helemaal geen abri's. Nat en verkleumd worden we daar toch wel in de winter. En dat je wachtend op de halte de stinkende uitlaatgassen van het autoverkeer en vooral van de oude dieselbussen binnenkrijgt, daar is nog geen oplossing voor gevonden.

Het wordt in Boedapest dus een beetje de omgekeerde situatie als in Nederland. Bij ons niet binnen, in Boedapest niet buiten. Zouden de terrassen van Boedapest dan ook als eerste rookvrij worden? De meeste restaurants en café's zijn nog steeds niet geheel rookvrij en er gaan geruchten dat het nog lang zal duren omdat met een algemeen rookverbod de doodsteek gegeven wordt aan een groot deel van de horeca. Net nu het MKB van Hongarije een van de speerpunten van het economisch beleid is geworden. In ieder geval is er wat alcohol betreft nog geen probleem. Overal in de stad, op kinderspeelplaatsen en sommige plantsoenen na, mag er stevig gedronken worden, zolang je maar niet aan het verkeer deelneemt. Maar dat geldt dus nog  niet voor dronken voetgangers op de stoepen, in metrogangen en op de bus- en tramhaltes.

>>>> TdS
>>>> Bron:  MTI

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije