Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Jobbik plaatst kruisen voor de Adventstijd

keresztMaandag 29 november 2010 - De 'Jobbik Magyarországért Mozgalom - Jobbik Beweging voor Hongarije', zet zijn missie om 'adventskruisen' te plaatsen ook dit jaar voort. Met deze actie wil de rechts-extreme politieke partij Jobbik aandacht vragen voor de echte betekenis van kerstmis. Al sinds 2003 zet de Jobbik houten kruisen neer aan het begin van de Adventstijd.

Vice-voorzitter van de Jobbik, Előd Novák, liet bij het plaatsen van een dubbel houten kruis afgelopen zaterdag op het Móricz Zsigmond körtér in Buda weten dat dit symbool van het christendom niet enkel binnen de kerk zichtbaar moet zijn, maar juist ook in het dagelijks leven midden tussen de mensen op straat. Daarom moet volgens Novák de christelijke gedachte ook met grote nadruk in de Grondwet worden opgenomen.

De Jobbik partij heeft al meer dan vijftig kruisen geplaatst, waarvan op de meeste plaatsen het dubbele kruis - tevens symbool in het wapen van Hongarije - omdat deze christelijke missie van Jobbik tegelijk ook een vaderlandslievende missie is, aldus Novák.

Na afloop van de oprichting van het kruis zaterdagmiddag op het Móricz Zsigmond körtér werd een bijeenkomst gehouden. er werden kaarsen ontstoken en windlichtjes rond het kruis gezet. De protestantse bisschop Tamás Csuka zegende het kruis en ook de katholieke bisschop Ákos Előd Brückner was er om het kruis te wijden.

Adventstijd, kerstmis en de christelijke gedachte, het zijn elk jaar weer mooie tijden van vrede en hoop. Het is dat de Jobbik en haar aanhangers mensen zoals Joden, zigeuners, homosexuelen en vele anderen uitsluiten van hun 'christelijke' streven naar het echte 'Hongaarse vaderland', anders zou je het bijna gaan geloven. De kruisen worden tijdens de advent voorafgaand aan kerstmis geplaatst, hoewel een kruis niet echt symbool is voor deze periode. Met Goede Vrijdag en Pasen valt het beter te begrijpen. De intentie lijkt nu zo meer te liggen op de 'vaderlandsliefde' dan dat de betekenis van kerstmis wordt uitgedragen.

>>>> TdS
>>>> Bron: diverse media

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije