Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Themadag Hongarije, 27 maart in Tilburg

HUkaart-aWoensdag 23 maart 2011 - In haar programmareeks voor 2011 'OEC gaat Oostwaarts' organiseert het Oost Europa Centrum (OEC) op zondag 27 maart a.s. een speciaal evenement gericht op Hongarije. De themamiddag is gevarieerd van opzet met zowel informatie als amusement. Kernvragen deze middag zijn: 'Wat verbindt Hongarije met Nederland?' en 'Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen Hongaren en Nederlanders?'

Het programma loopt van 14.00 tot 17.30 uur, gevolgd door een 'after party' tot 18.30 uur. Na korte introducties gaan de bezoekers in kleine groepen verder. Men kan naar eigen keuze deelnemen aan een selectie uit onderwerpen als:

· De rol van Hongarije in Europa (verleden – heden - toekomst), en de invulling van haar huidige voorzittersrol in de Europese Unie (1e helft 2011).

· De Hongaarse revolutie in 1956. Achtergronden van de hedendaagse samenleving in samenhang met de vrijheidsstrijd. Szabolcs Vígh (theoloog) vertelt over zijn persoonlijke ervaringen. Hij heeft zich als student tijdens de opstand en gedurende 20 jaar daarna onder het Kádár regime voor de godsdienstvrijheid ingespannen.

· Culturele verschillen tussen Hongaren en Nederlanders. Mária Ballendux-Bogyay behandelt voorbeelden aan de hand van haar boek "Leven en werken met Hongaren" Een recent interview met haar is te beluisteren in het radioprogramma Casa Luna.

· Vertegenwoordigers van diverse humanitaire, maatschappelijke, kerkelijke, en andere (netwerk)organisaties geven inzicht in hun doelstellingen en activiteiten in de relaties tussen Nederland en Hongarije.

· Belichting van markante hedendaagse internationale samenwerkingsprojecten tussen Nederland en Hongarije, uitgevoerd door of met betrokkenheid van het OEC.

· Vertoning van de speelfilm Puskás (116 min.) over de alom bekende Hongaarse stervoetballer Ferenc Puskás.

· Een specifiek kinderprogramma voor kinderen van ongeveer 4 - 14 jaar. Zeer vermakelijk met een typisch Hongaars Poppentheater.

Verder zijn er stands met informatie over onder meer toerisme en tijdens de 'after party' is er een Hongaarse wijnproeverij.

Belangstellenden zijn van harte welkom en deelname is gratis. Voor het kinderprogramma wordt een kleine (vrijwillige) bijdrage gevraagd. Restaurant BLEND van het Huis van de Wereld is open voor deelnemers aan de Themadag.

>>>> Locatie:  Huis van de Wereld, Spoorlaan 346, 5038 CC Tilburg
>>>> Datum - Tijd:  Zondag 27 maart 2011, vanaf 14.00 uur tot 18.30 uur
>>>> Meer info:  Grace van Esch
>>>> Telefoon:  013-5434913 of 06-10498705
>>>> E-mail:   
>>>> Web:  Oost Europa Centrum

 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije