• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hongaarse wortels, Nederlands perspectief

fridoDonderdag 29 september 2011 - Frido Diepeveen, operations manager bij Randstad Hongarije, heeft Hongaarse wortels via zijn grootmoeder. Desondanks was het niet zijn familie, maar een aanbod voor een baan dat hem naar Hongarije deed verhuizen.
                               
            
          
             

Waarom heb je voor Hongarije gekozen?

Mijn oma van mijn moeders kant is geboren in Marosvásárhely (Târgu Mures, Roemeniё). Na de Eerste Wereldoorlog kwam haar familie naar Boedapest, maar later verhuisde ze naar Nederland, waar ze trouwde met een Nederlander. Hierdoor ben ik 25% Hongaars.

frido2Toen ik jong was kwam ik hier vaak voor de zomervakanties en ik had hele fijne herrineringen aan Hongarije. Daarnaast speel ik sinds mijn zevende viool en ik was onder de indruk van de Hongaarse zigeunermuziek. Ik wilde graag leren van authentieke, virtuoze muzikanten. Maar het was pas in 2001 dat ik naar Hongarije verhuisde, toen een bank me een baan aanbod. Sindsdien woon ik in Boedapest en heb ik daarnaast mijn eigen zigeunerorkest.

Dus je woont hier nu al een decennium. Hoe is je relatie met Hongarije nu?

Ik werk voor Randstad, een Nederlands uitzend en recruitment bureau. In 2005 nodigde Ilona Jankovich, die ik al uit Nederland kende, mij uit om met haar bij ProfiPower te werken, het werving en selectiebureau dat ze in 2004 had opgericht. Afgelopen jaar heeft ons bedrijf zijn krachten gebundeld met Randstad Hongarije en nu geef ik de leiding aan de business unit „Specialised Recruitment" in het gefuseerde bedrijf. Ons team richt zich op recruitment van specialisten tot general managers. Ik profiteer veel van mijn Nederlandse achtergrond, maar niet alleen wanneer ik Nederlandse klanten bedien. Nederland is een klein land. We zijn er aan gewend om zaken te doen met andere culturen, omdat ons eigen land simpelweg niet groot genoeg is.

Heb je voordelen van je Nederlandse achtergrond

Randstad is nummer twee in de wereld op het gebied van HR dienstverlening, hoewel het uit een relatief snel land komt. Ik denk dat ik dezelfde mentaliteit heb: ergens in geloven en ervoor gaan. Waar ook ter wereld. Voordat ik naar Hongarije kwam, werkte ik een tijdje in Griekenland. Een ander aspect dat ik gemeen heb met Randstad: de klant is altijd koning. Ik heb deze "wijsheid" vergaard in mijn studententijd, toen ik gastheer was in de bestuurskamer van AFC Ajax. Beroemde mensen zijn de lastigste klanten. Desalniettemin lukte het me om goede relaties met ze op te bouwen.

>>>> Door: redactie Nederlandse Vereniging Hongarije

>>>> Randstad Vacatures

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije