• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

De Janka Tanya, een nieuwe zorgboerderij in Tóthvázsony

jtanya-kl-aMaandag 6 januari 2014 - Te veel Hongaren met een verstandelijke beperking en autisme leven in door de staat gerunde zorginstellingen waar ze met minimale activiteiten en grotendeels afgesloten van de buitenwereld hun dag doorbrengen. Janneke Brinks en Kati Bárányos werkten een tijdje in dat soort van Hongaarse instellingen en zagen dat er aan die leefomstandigheden door goede begeleiding veel ten goede kan worden veranderd.

Ze besloten daarom samen een eigen zorgboerderij op te gaan zetten in Tóthvázsony, een dorpje niet ver van de stad Vesprém. In deze Janka Tanya zullen ze in eerste instantie aan zes tot acht mensen dagbesteding bieden, niet alleen met creatieve activiteiten maar ook met echt werk zodat met de opbrengst daarvan voor een deel in eigen onderhoud kan worden voorzien.

jtanyakr-aMaar voor het allemaal echt van start kan gaan, moesten er eerst nog wel een aantal zaken geregeld worden. Ze volgden al aanvullende opleidingen in Nederland, maakten plannen voor de verbouwing van de boerderij, een businessplan werd opgesteld, subsidies werden aangevraagd en verschillende acties bedacht om geld in te zamelen. Een van die acties is de komende benefietavond op 27 januari in Zwolle. In samenwerking met restaurant De Atlas en Stichting O2 kan er dan lekker gedineerd worden en komt de Hongaarse zangeres en citerspeelster Edina Csüllög de avond muzikaal begeleiden.

Meer weten over de Janka Tanya, de oprichtsters en hun doelstellingen? Kijk op: Janka Tanya 

Janneke en Kati staan overigens ook met een stand op Hongarije Plaza 2014 op 15 maart in Harderwijk. Ze vertellen u daar in een persoonlijk gesprek natuurlijk graag meer over hun project.

Op 27 januari biedt Restaurant De Atlas. Ossenmarkt 9 in Zwolle, een 3-gangen diner aan voor € 35,00 incl. twee drankjes. Ruim de helft van de opbrengst komt ten goede aan Janka Tanya. De avond begint om 18.15 uur. Kaarten kunt u bestellen via:

> E-mail:
> Tel: 06–15 54 53 14
> Of via: o.v.v. Janka Tanya

>>>> Redactie HV




Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije