Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hongarije verbiedt internationaal extreemrechts congres

bpnpiconfDonderdag 2 oktober 2014 - De Hongaarse minister van Binnenlandse Zaken Sándor Pintér heeft het door het Amerikaanse National Policy Institute (NPI) georganiseerde 'European Congress' komend weekend in Boedapest verboden. Hij deed dit na de oproep afgelopen weekend van premier Orbán om alle juridische middelen in te zetten om deze conferentie tegen te houden. Het NPI wordt mondiaal beschouwd als een extreemrechtse en racistische organisatie. De Hongaarse oppositiepartijen hadden vorige week aan de regering gevraagd om dit congres te verbieden.

Op deze driedaagse conferentie zullen extreemrechtse sprekers aanwezig zijn zoals de Russische Alexandr Dugin en uit eigen land de om zijn zeer antisemitische uitspraken bekend staande Márton Gyöngyösi, parlementslid voor de Jobbik partij. De Amerikaanse organisatie van het congres laat op hun website weten dat ze wel degelijk naar Boedapest komen, maar dat het geen openbare bijeenkomst wordt en dat er ook geen pers bij aanwezig mag zijn. Minister Pintér liet weten dat hij er alles aan zal doen om te voorkomen dat de bijeenkomst doorgang vindt en dat binnen- en buitenlandse deelnemers tegengehouden zullen worden. Het Larus congrescentrum in Boedapest, waar het European Congress plaats zou vinden, had al eerder het contract met de organisatie opgezegd.

Hoewel minister Pinter verklaarde dat het verbod niet in strijd is met de regels in de Hongaarse grondwet heeft de TASZ (Társaság a Szabadságjogokért - Hongaarse Vereniging voor Mensenrechten) daar een andere mening over. De TASZ veroordeelt uiteraard deze racistische conferentie, maar het verbod druist volgens hen wel in tegen de Hongaarse en de Europese regels over vrijheid van meningsuiting, recht van vergadering en vrijheid van verkeer.

>>>> Bron: diverse media

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije