• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Ákos en Kövér, je zal er maar mee getrouwd zijn...

kover en akos klDonderdag 17 december 2015 - De zeer populaire Hongaarse zanger Ákos Kovács (rechts op foto) kreeg het deze week aardig voor de kiezen. En terecht. Met zijn minachtende uitspraken in een interview op Echo TV over de rol van de vrouw in de samenleving heeft hij een groot deel van de Hongaarse bevolking danig geschoffeerd. Fans riepen zelfs op tot een boycot van twee grote concerten in de Budapest Aréna, maar de zwaarste klap kreeg hij van zijn sponsor Magyar Telekom. Dit telecommunicatiebedrijf heeft het contract met Ákos opgezegd en meteen de geldkraan dichtgedraaid.

Magyar Telekom heeft middels een persbericht, dat via Index.hu als eerste naar buiten kwam, laten weten dat de uitspraken van Ákos niet in overeenstemming zijn met de waarden waarvoor het bedrijf staat. Een paar fijne uitspraken van Ákos: ’Het is niet de taak van vrouwen om net zoveel geld te verdienen als mannen. Ze moeten aan iemand toe behoren. Het is niet toevallig dat vrouwen bredere heupen hebben, en mannen bredere schouders. Ze zijn er om kinderen te baren.’ Zo, dat is even pittige koek!

Het wonderlijke is dat parlementsvoorzitter László Kövér iets eerder met soortgelijke woorden kwam. Op het landelijk congres van de regeringspartij Fidesz op zondag 13 december sprak hij deze woorden: (lees ook op: Hungarian Spectrum) ’We don’t want to make Hungary a futureless society full of man-hating women and feminine men terrified of women who see in children and in families only obstacles to self-fulfillment. We would like it if our sons not only learn but also understand Petőfi’s poem “If you are a man, be a man” and if our daughters would consider it the culmination of self-fulfillment to bear grandchildren for us.’ Zo, dat is ook niet mals!

Ákos blijkt volgens de Hongaarse sociale media, die er nu snel bovenop springen om het schandaal nog wat verder op te pompen, nogal wat steun te krijgen bij zijn buitenlandse concerten vanuit de schatkist via het Balassi Instituut en hij helpt al een aantal jaartjes mee, tegen betaling, bij de verkiezingscampagnes van de Fidesz, dezelfde partij als waartoe voorzitter Kövér behoort. Kövér is daar een van de oprichters van. Laten we hopen dat er binnen die politieke mannenkliek - vrouwen zijn er maar weinig vertegenwoordigd, en in het kabinet zit geen één vrouwelijk minister - er niet nog meer heren denken zoals deze twee oude geesten uit het verleden. En het is natuurlijk even afwachten of de vrouwelijke volgers van Ákos op facebook nu massaal gaan afhaken. Want kunnen die eigenlijk nog wel met enig plezier naar zijn liefdesliedjes luisteren?

De Hongaarse regering heeft donderdag alle ministeries en daarbij horende instellingen de opdracht gegeven abonnementen en contracten met Magyar Telekom op te zeggen. De regering is namelijk zeer verontwaardigd dat het bedrijf het contract met Ákos heeft verbroken. Woordvoerder Zoltán Kovács: "Het kabinet is geschokt door de stap van MT en we zijn overtuigd dat die ingaat tegen de geest en tekst van de Hongaarse grondwet. Wij vinden het onacceptabel dat iemand wordt gediscrimineerd om zijn mening". Maar wie discrimineert hier nu eigenlijk? Waarom bemoeit deze regering zich met een particulier contract tussen een popster en een telecombedrijf? Hoe gek zijn ze, die heren van het kabinet?

>>>> Bron: diverse Hongaarse media

>>>> Foto van facebook: Fideszfigyelő

De eerste muzikale parodie over de twee 'heren' is al op youtube verschenen


>>>> Tom de Smet

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije