Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hongaren versus Hollanders, zoek de verschillen, deel 1 & 2

Donderdag 12 juli 2018 - Opinie: Door Csengő András - Amerikanen hebben meestal geen flauw benul dat er zich op het kleine continent dat Europa heet zoveel culturen en nationaliteiten bevinden. The Washington Post sprak na het bezoek van Premier Rutte aan – volgens Kim Jong-un inmiddels – gangster Trump over de Deense Premier Rutte. Ach ja, Amerikanen menen tevens dat Heineken in Duitsland gebrouwen wordt, dat zouden die Duitsers trouwens wel willen! Er bestaat – nog steeds – een Europese Unie maar binnen die ’Unie’ bestaan er onnoemelijk veel culturele, mentale, economische en regionale verschillen en die gelden zelfs voor regio’s binnen de EU lidstaten zelf. Één grote gemene deler is er wel, bijna ieder individu in Europa is een potentiële olympische medaillewinnaar in de sporttak navelstaren in het donker.

Elk Europees land heeft in zijn geschiedenisonderwijs een eigen waarheid. De geschiedenisboeken die men in het middelbaar onderwijs gebruikt in pak ’m beet Frankrijk bevatten toch een ietwat andere kijk op de Europese geschiedenis dan die van inmiddels – of bijna – kandidaat EU-lid Noord-Macedonië. Zoveel landen, zoveel geschiedschrijvingen, zoveel ’waarheden’. En dan heb ik het nog niet eens over Catalonië en Baskenland, dat zijn toch echt twee typisch Spaanse regio’s nietwaar? Een Catalaans historicus vertelt van het Koninkrijk Spanje een heel andere ’historie’ aan zijn kinderen dan Koning Felipe in Madrid aan zijn 11 jarige dochter sofía. Met woon- , werk- maar voornamelijk levenservaring in Nederland en Hongarije heb ik inmiddels in ieder geval twee versies over de geschiedenis van Europa meegekregen. Onderwijs in geschiedenis bepaalt mede de identiteit van ieder mens, wat dat betreft ben ik inmiddels schizofreen. Gaarne deel ik deze ’afwijking’ met U door U mijn ’waarheid’ over de verschillen tussen ’Hongaren’ en Nederlanders’ te belichten.

>>>> Lees verder op: Csengő András` Keek op de Week

Hongaren versus Hollanders, zoek de verschillen, deel 1

- Hongaren versus Hollanders, zoek de verschillen, deel 2

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije