Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Magische Magyaren, 'Kwestie' thema-avond

MagMagyaren-aZondag 19 september 2010 - 'Magische Magyaren' was de bijnaam van het meest succesvolle Hongaarse voetbalteam aller tijden.  Donderdag 14 oktober 2010 organiseert Kwestie in samenwerking met Atelier de Werkvloer een thema-avond in Utrecht over dit legendarische Hongaarse voetbalelftal uit de jaren vijftig. 

Kwestie duikt in de geschiedenis van de Magische Magyaren en de gespannen politieke situatie destijds in Hongarije. Bijdragen worden geleverd door László Marácz, universitair docent Oost-Europese studies, en Sándor Popovics, voormalig Hongaars voetballer en trainer. Tim Baas, reporter van het magazine Most Magyarul!, zal de avond inleiden.

In het begin van de jaren vijftig werd dit elftal alom gezien als het beste ter wereld. In september was het zestig jaar geleden dat de Hongaren Albanië met 12-0 versloegen, deze overwinning wordt nog altijd gezien als het begin van het 'Gouden Team'.

Brein van het elftal was de legendarische Ferenç Puskás. Één van de beste voetballers aller tijden. Puskás vormde samen met Kocsis en Hidegkuti een fameus binnentrio dat aan de basis stond van vele doelpunten. De meest spectaculaire zege dateert van 25 november 1953: de Engelsen, tot die dag nog ongeslagen op Wembley tegen een ploeg van het 'vasteland', werden in de 'Wedstrijd van de Eeuw' met maar liefst 3-6 weggezet. Zes maanden later werden de Engelsen in Boedapest met 7-1 weggevaagd.
De Magische Magyaren verloren tussen 1950 en 1956 slechts één wedstrijd: de WK-finale van 1954. Duitsland was hierin met 2-3 te sterk, een duel dat nog altijd bekend staat als 'Het Wonder van Bern'. Eind 1956 viel het 'Gouden Team' definitief uiteen. Russische tanks trokken Boedapest binnen. Veel Hongaarse spelers bevonden zich tijdens de inval met Honved in Spanje. Sterspeler Puskás koos vervolgens voor Real Madrid, waar hij met Di Stefano, Gento en Garrincha vele successen zou vieren.
MAGISCHE MAGYAREN  
>>>> Locatie:  Atelier de Werkvloer, Brigittenstraat 7, 3512 KJ Utrecht
>>>> Datum:  14 oktober 2010
>>>> Aanvang:  19.45 uur
>>>> Entrée:  € 5,-
>>>> Aanmelden:  Voor 9 oktober, via e-mail:
>>>> Programma:  Kwestie
>>>> Meer Puskás op:  YouTube

 

MagMagyaren-b

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije