Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Home for Everybody?

TekstRaam - Foto: TomdeSmetWoensdag 5 maart 2008 - Op het raam van het al jaren leegstaande pand aan de Petõfi Sándor utca, in het centrum van Pest, viel lange tijd een tekst te lezen. In witte plakletters beschreef de gemeente in het Engels onder de kop "Home for Everybody. Budapest Tourist Information" hun plan om een oplossing te vinden voor de vele daklozen in Boedapest. Schaamtelozer kon het eigenlijk niet. In het portiek van dit pand sliep namelijk elke nacht een dakloze tussen een paar stukken karton. De gemeente beloofde in ieder geval om meerdere leegstaande panden in de stad op te kopen en er huisvesting te realiseren. Het streven was zelfs om voor eind 2006 negentig procent van de daklozen aan een huis te helpen!

Lees meer

Meet the Board - Business Lunch NL chamber Sofitel Budapest

Michiel Egeler aan het hoofd van de tafel - Foto: Tom de SmetWoensdag 19 september 2007 - “We hebben geen van tevoren vastgelegde thema's over wat er hier ter tafel komt, daar gaan we over praten. Doel is om in een ontspannen sfeer zowel leden als niet-leden van de Nederlands-Hongaarse Kamer van Koophandel met elkaar in contact te brengen en onderwerpen te bespreken die spontaan bij de gasten opkomen. Een mooie lunch voor twintig personen rond een stijlvol gedekte tafel vormt daartoe de geschikte gelegenheid”.

Lees meer

Met huid en haar, Szőröstul bőröstul

Het grijze rund (szürkemarha) - Foto: Tom de SmetMaandag 16 april 2007 - "Als je zoals ik dertig jaar naast een boerderij hebt gewoond waar geen koe nog een hoorn op haar kop had, is het voor mij een verademing om de Hongaarse grijze runderen met hun lange gedraaide horens subtiel te zien manoeuvreren om niet met elkaar in de knoop te komen". De Nederlandse Frouwke Schouwstra, woonachtig in Nagypall, zuid Hongarije, besloot daarom als ode aan dit rund en aan het typisch Hongaarse Mangalica varken, samen met haar man Eddy Smid een tentoonstelling op te zetten die vanaf 1 mei aanstaande te zien valt in hun galerie.

Lees meer

Niemand kan meer om de geuren heen

Vrijdag 15 december 2006 - In mei van dit jaar opende een winkel in Boedapest stilletjes haar deuren. De heerlijke geuren uit deze winkel brachten de aanloop snel op gang. Niemand kan er meer omheen, de eerste echte Nederlandse chocoladewinkel annex koffie- en theehuis draait op volle toeren. Bij de officiële opening, 26 oktober, was het dan ook een komen en gaan van pers, buurtbewoners, bedrijven, vaste klanten en leveranciers.

Lees meer

Worst verenigt volkeren

Kolbászfestivál 2007 - Foto: Tom de SmetDonderdag 1 november 2007 - Terwijl buiten Hongarije door de media het beeld geschapen werd dat er slechts rellen plaats vonden en dat grote volksmassa's in opstand kwamen tegen de regering, waren de Hongaren zelf gewoon met elkaar aan het feesten. Toen op maandag 22 oktober in de middag inderdaad kleine rellen begonnen in Boedapest, kwamen 200 kilometer ten zuiden van de hoofdstad juist alle Hongaarse bevolkingsgroepen van alle gezindten samen om het varken en de worst te bejubelen op het Csabai Kolbászfesztivál (Worstenfestival in Békéscsaba). De duizenden varkens ten spijt die er aan vooraf gingen, de tienduizenden Hongaren hadden er veel plezier. Ze maakten en aten worst, dronken wijn en dansten tot ze er bij neer vielen. Op de harde beat van Gipsy-Gabber-House dansten oudjes van tachtig alsof ze nog nooit een rollator hadden gezien.
Lees meer ...

'Hongaarse homo's hebben geen Hongaars bloed'

Poets poetsWoensdag 11 juli 2007 - Onverstoorbaar veegt een travestiet, de handen in roze afwashandschoenen gestoken, met een roze plumeau de eierstruif van het roze tafeltje een roze emmertje in. De roze praalwagen rijdt stapvoets verder en met gespannen gezichten danst de groep travo's op de praalwagen in slow motion door. Er zal op de route van de Homo Parade in Boedapest nog meer gepoetst moeten worden. Steeds vaker knallen eieren tegen de wagen aan.

Lees meer

Geur van goulash in Aalsmeer

 Maandag 16 april 2007 - Om elf uur in de morgen aan de pittige Hongaarse worst met een goed glas Bikavér in een studio van het RTL4 programma lijn 4 maak ik niet vaak mee. Hoe kan het toch dat overal waar Hongaren zijn, er eigenlijk meteen een feestje ontstaat? Met als thema Hongarije werd het belspelletje Lijn 4, tussen de stukjes belspel door, zo bijna tot een volwaardig amusementsprogramma.

Lees meer

Wat een verdriet, de worsten zijn er niet!

LászlóVrijdag 15 december 2006 - Ach, het heeft niet lang mogen duren. Met de Worstenkraam van Lászlo op de Albert Cuyp. Door omstandigheden heeft hij de kraam moeten sluiten. En nu zitten we dus zonder Hongaarse worst. Niet alleen voor mij een groot gemis, Hongaren wonend hier in Holland bellen me al op, waar de worsten gebleven zijn...........want ze komen voor niets naar Amsterdam en zoeken vergeefs tussen de groente, fruit en vis naar hun geliefde geuren en kleuren. Of ik hen er misschien bij kan helpen.

Lees meer

Het is net werken

Networking event - Foto: Tom de SmetDonderdag 25 oktober 2007 - Waarom alweer een 'The Network Event'? Wordt er niet al genoeg ge-net-werkt? Komen al die Hollandse en Hongaarse zakenlui niet al regelmatig bij elkaar over de vloer? De map met visitekaartjes puilt uit en de doos met in viltstift-letters 'nog sorteren' staat achter onder het bureau. Ach wat, nog een stapeltje kaartjes erbij. Wie weet dat ik er ooit nog eens naar kijk. Maar wie is die man met die rozige kop toch?Heb ik die al in m'n stapeltje? Of zit die sinds vorig jaar al onder in de doos?

Lees meer

Hongarije goed vertegenwoordigd met paviljoen op PLMA in de RAI

Opbouw van de beurs - Foto: Tom de SmetDonderdag 31 mei 2007 - Dat de RAI ook een bron van professionele rust kan zijn, bewijst een bezoek aan de PLMA, de grootste internationale beurs voor Private Label producten, afgelopen maand op 22 en 23 mei. Deze jaarlijkse internationale beurs fungeert als ontmoetingsplaats tussen producenten in de internationale voedingsmiddelenindustrie, importeurs, exporteurs en vele tussenhandelaren.

Lees meer

Kerstavond: karper, koolrolletjes en kerstkoekjes

KerstboomVrijdag 15 december 2006 - Vliegen tegen de kerstdagen in Nederland plastic schalen met in de verschillende vakjes gepropte ondefinieerbare stukjes vlees de winkels uit richting gourmetstel en stenen grillplaat, in Hongarije gaat het er anders aan toe. Ook daar kennen ze kook- en inkoop-stress voor kerst, maar dan vooral over hoe een levende karper thuis te krijgen, hoeveel en welke koekjes er moeten worden gebakken en of de bij de banketbakker gekochte beigli wel voldoet aan de nationale verkiezing van beste beigli in het land.

Lees meer

Nederland afwezig?

EU Paviljoen FoodapestVrijdag 15 december 2006 - Nederlanders zijn overal er als de kippen bij als het om handel gaat. We zijn er om bekend, misschien zelfs wel berucht. Het was dus een vreemde gewaarwording dat afgelopen november op de Foodapest Beurs 2006, de grote Levensmiddelen Beurs in Boedapest, amper een teken van Nederlandse handel te bespeuren viel. In de Expo-hal, tussen de grote paviljoens van België, Frankrijk, Spanje en Italië en de andere aanwezige landen was Nederland niet te vinden.

 

Lees meer

  • 1
  • 2

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije