Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Orbán over vervalsen begrotingscijfers door Socialisten

Vrijdag 18 december 2009 - "Buitenlandse instituten zoals het IMF en de Europese Commissie mogen Hongarije geen strakke fiscale politiek opleggen en het tekort op de Hongaarse begroting in 2010 zal bijna tweemaal hoger zijn dan de vooruitzichten die de huidige regering heeft gesteld", aldus Viktor Orbán, leider van de centrum-rechtse oppositiepartij FIDESZ. De Europese commissaris voor Economische en Monetaire zaken noemde hij medeplichtig betreffende de leugens van de Hongaarse Socialistische partij (MSZP) over de daadwerkelijke staat van de overheidsbegroting van 2006.

"Geloofwaardigheid is het meest belangrijke" zei Orbán in een interview met Infórádió, daaraan toevoegend dat hij het wel kan begrijpen en zelfs accepteren dat de Socialisten geleid worden door goede bedoelingen wanneer zij de begrotingscijfers zo gunstig mogelijk voorstellen. "Zij geloven dat als zij investeerders ervan kunnen overtuigen dat de cijfers beter zijn dan dat ze er in werkelijkheid uitzien, het vertrouwen in het land sneller wordt hersteld. Maar in een democratie worden leugens altijd aan het licht gebracht."

Hongarije mag door de Europese Unie niet alleen verantwoordelijk gesteld worden wanneer het blijkt dat er een vies luchtje hangt rond de begrotingscijfers. "In 2006 hebben de Socialisten de cijfers vervalst en hebben zij hiervoor een medeplichtige gevonden in de Europese Unie. De commissaris voor Economische en Monetaire zaken, Joaquin Almunia, heeft deze nepcijfers die de Socialisten hem stuurden klakkeloos overgenomen. Men moet weten dat de commissaris eerder voorzitter is geweest van de Spaanse Socialistische Partij (PSOE), dus hieruit kunnen we begrijpen waarom er onder één hoedje is gespeeld. Maar feiten blijven feiten, de EU werd in die leugens meegezogen", aldus Orbán. Ook stelde hij dat het IMF door de Socialisten "misleid" is geweest.

Orbán voegde er aan toe: "binnen het IMF wordt nu alsmaar met onschuldige gezichten het begrotingstekortcijfer (van het BNP) van de regering herhaald, dat onder de 4 % is gesteld. Dit terwijl iedereen weet dat dit het dubbele zal worden, op z'n minst 7-7,5 %. Ik zeg dat het tijd is te ontwaken en dat men moet ophouden met te geloven dat iemand anders voor ons in Hongarije de werkelijkheid zal dwingen te onthullen".

Oppostieleider Orbán beloofde dat hij eerlijk zal zijn over de werkelijke toestand waarin de Hongaarse economie zich bevindt en een houdbaar en realistisch plan te ontwerpen welke de enige mogelijkheid geeft om het vertrouwen en de steun van het internationale zakenleven en globale politiek te verwerven.

Overigens was Joaquin Almunia nimmer de voorzitter van de Spaanse sociaal-democratische partij PSOE. Wel was hij lid van het Spaanse parlement voor deze partij van 1979 tot 1982 en Minister voor Arbeid tussen 1982 en 1991, e vanaf 1991 hoogleraar aan de Universiteit. In 1994 keerde hij terug in het parlement om in 2004 Europees commissaris voor Economische en Monetaire zaken te worden, een functie die hij tot op heden vervult.

>>>> Bron:  Portfolio.hu
>>>> JN

 

 

 

 

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije