Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Bajnai wenst snel nieuwe verordening wapenbezit

coll.wapensjpgWoensdag 24 februari 2010 - Op een politieconferentie vorige week vrijdag sprak Premier Gordon Bajnai over criminaliteit. Hij haalde daarbij de verschillende schietincidenten aan die in de afgelopen maanden in Hongarije plaatsvonden. Regels voor bezit van wapens moeten volgens hem snel worden aangescherpt. 'We kunnen niet toestaan dat zieke mensen een bedreiging vormen voor de samenleving, terwijl ze beweren die voor sportieve doeleinden te gebruiken', vertelde Bajnai. Hij heeft minister van Justitie en Politie Imre Forgács gevraagd binnen enkele dagen met een ontwerp voor een aangescherpte wet te komen.  

Bajnai doelde in zijn speech op het feit dat de politie vorige week een 22-jarige man heeft gearresteerd en voor psychiatrisch onderzoek naar een inrichting heeft gestuurd. Deze man had het plan om 22 mensen dood te gaan schieten inclusief zichzelf op zijn universiteit of anders in een winkelcentrum. Deze zaak volgde op een eerder incident aan de universiteit van Pécs waar in november 2009 een jonge man een studiegenoot doodschoot en drie anderen verwonde.

Minister Forgács zei dat hij veranderingen nodig acht met betrekking tot psychische geschiktheid van wapenbezitter en de opslag van wapens. Afgelopen week ontdekte de Hongaarse politie de grootste verzameling illegale wapens in Hongarije ooit. Ook gaf Forgács toe dat het gevoel van veiligheid niet is verbeterd onder bewoners van dorpen op het platteland, als gevolg van de financiële crisis, de verschijning van kleine criminaliteit en politiek extremisme.

Op dezelfde conferentie kondigde het hoofd van de Nationale Politie, József Bencze, aan dat er vanaf 1 maart 2010 verscherpte politiecontroles zullen komen op metrostations en trams in Boedapest om criminaliteit in het openbaar vervoer tegen te gaan. Volgens het hoofd van de Politie Boedapest, Gábor Tóth zijn er vorig jaar 104,000 criminele delicten gepleegd in die stad. Maar autodiefstal is gedaald met 20% en ook inbraken en diefstal kwamen minder voor. Het aantal berovingen is wel gestegen met 3.4% en witteboordencriminaliteit is zelfs met 10% gestegen.

>>>> Bronnen:  MTI & Hungary Around The Clock

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije