Veel geld in campagnes politieke partijen

kpmutats-2.gifMaandag 8 maart 2010 - De Fidesz, MSZP, LMP, Jobbik en MDF hebben tot nu toe in hun verkiezingscampagnes 400 miljoen forint uitgegeven, zo is door drie civiele organisaties (NGO's) tegen corruptie vorige week op een persconferentie gemeld. Vertegenwoordigers van de Eötvös Károly Közpolitka Intézet (Eötvös Instituut) het Freedom House Europe en Transparency International deelden mee dat met 160 miljoen forint de MSZP het meeste in de campagne heeft gestopt, waarvan 70 miljoen forint alleen al aan advertenties en reclame.  

De Fidesz heeft ongeveer 100 miljoen, MDF 67 miljoen, Jobbik 46 miljoen en de LMP 24 miljoen uitgegeven. Balint Molnár, hoofd van Freedom House Europe, zei dat uitgaven aan reclame en media van afgelopen februari nog niet in deze cijfers zijn verwerkt. Volgens László Majtényi, hoofd van het Eötvös Instituut Eotvos, kunnen de medewerkers die de campagne-uitgaven moeten inschatten, nog niet eens overzien wat er daarnaast nog door burgerorganisaties in de respectievelijke partijcampagnes wordt bijgedragen.

"Het probleem is niet zozeer dat de partijen heel veel geld uitgeven, maar dat ze gebruik maken van illegale financiering," aldus Majtényi. Hij voegde eraan toe dat het duidelijk is dat met het bedrag van ongeveer 1 miljoen forint per kandidaat (in de Kamer zijn 386 zetels te verdelen) het niet mogelijk is campagne te voeren. Alexa Noemi, hoofd van Transparency International Hongarije, zei dat de NGO's vorig jaar al hervormingen hebben voorgesteld wat betreft de financiering van verkiezingscampagnes. Door die hervormingen zou per kandidaat 5 miljoen kunnen worden uitgegeven, maar dan wel onder streng toezicht van de ASZ (State Audit Office-Algemene Rekenkamer). Transparante regels op de uitgaven zouden dan toegepast kunnen worden om vrije en open verkiezingen te waarborgen. Maar omdat de partijen er niet in geslaagd zijn overeenstemming te bereiken over een nieuwe campagnewet, hebben de NGO's besloten om constant de campagneuitgaven in de gaten te zullen blijven houden, zo zei Alexa Noemi.

>>>> Bron:  MTI
>>>> Info:  Volg cijfers en achtergronden op Képmutatás Hongaarstalig
>>>> Info:  Achtergronden en informatie Engelstalig
>>>> THI:  Transparency International Hungary Engelstalig

 

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije