Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Verkiezingsrace echt van start op 15 maart

kokarda-a.gifMaandag 15 maart 2010 - Terwijl in Nederland en Belgiё iedereen vandaag gewoon naar het werk gaat, heeft in Hongarije bijna iedereen vrij. Hongarije heeft drie nationale feestdagen en 15 maart is daar één van. Is 20 augustus, de dag van Szent István, de eerste koning van Hongarije, een dag voor iedereen met vrolijke feesten en afsluitend vuurwerk en is 23 oktober de dag om de revolutie tegen de Sovjetunie in 1956 te gedenken, zo is 15 maart het symbool van de revolutie en vrijheidstrijd van 1848/49.

Bijna iedereen is vrij, want er wordt door de politieke partijen op die dag hard gewerkt. Elk jaar weer wordt deze dag in verschillende steden aangegrepen om met manifestaties te laten zien waar elke partij voor staat. In de laatste jaren werd de sfeer tijdens de bijeenkomsten van de grote partijen vooral in Boedapest grimmiger en grimmiger met flink veel gescandeer van leuzen, vlagvertoon, relletjes en zelfs bekogelen van de burgemeester met eieren en tomaten.

Met de komende parlementsverkiezingen op 11 april in het zicht is deze dag belangrijker dan ooit en wordt die aangegrepen voor de luide start van de verkiezingscampagnes. Deze campagnes zijn natuurlijk al een tijdje gaande, maar vandaag kan iedereen pas echt laten zien en horen hoe hard ze de strijd in willen gaan. Uiteraard is voor elke partij de andere partij juist diegene die het gedachtengoed van 15 maart 1848 te grabbel gooit en verkeerd interpreteert. Vandaag wordt dat nog eens extra lekker benadrukt door op verschillende plaatsen in de stad op podia, die helemaal niet zover van elkaar vandaan liggen, elk de eigen waarheid te verkondigen.

Dit jaar is er echter wat nuchterder gekeken naar hoe de drie belangrijkste politieke stromingen van Hongarije in de hoofdstad hun lawaai zullen laten horen. De Fidesz heeft normaal altijd het hele kruispunt bij Astoria in bezit, met de straten naar het Nationaal Museum en richting Donau en de Erszébet híd voor haar aanhangers als speelruimte. MSZP houdt een wat kleinere manifestatie bij Pilvax köz, waar ooit het grote koffiehuis Pilvax stond en waar de eerste stappen voor de revolutie 1848 werden ingezet. Sinds Jobbik ook steeds grotere aanhang krijgt, komen die op het Deák tér bij elkaar met demonstraties in de daaromheen liggende straten. Hemelsbreed liggen de drie manifestaties een aantal honderden meters van elkaar, de perfecte gelegenheid dus om elkaar figuurlijk eens flink in het gezicht te spuwen, soms erger en letterlijker.

20080310marcius15origo.jpgMaar de Fidesz heeft dit jaar een frisse en verrassende beslissing genomen door hun manifestatie naar Boeda te verplaatsen om haar aanhangers in een rustiger ambiance bij elkaar te laten komen en provocaties van MSZP en Jobbik aanhangers uit de weg te gaan. MSZP is blij met de stap van Fidesz omdat de politie zo beter eventuele rellen kan hanteren als die uitbreken in Pest. De Jobbik staat in de namiddag nu relatief geїsoleerd daar in het centrum. En Jobbik is een beetje boos op Fidesz, voelt zich in de steek gelaten en beschuldigt Fidesz ervan dat ze slijmen met MSZP en hun keurige gentlemens face te laten zien door de zaak niet op de spits te willen drijven. Iets dat Fidesz elk jaar vanaf hun podium bij Astoria toch altijd erg goed kon. In ieder geval is een groot deel van Pest nu redelijk normaal begaanbaar en kunnen ook zij die geen zin hebben in teveel politiek geschreeuw wat gemakkelijker naar het Nationaal Museum komen, een van de belangrijkste ontmoetingspunten om 15 maart te vieren.

>>>> Door:  Tom de Smet

 

  

 

 

 

 

 

 

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije