Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Verkiezingen Hongarije, stand van zaken

Donderdag 25 maart 2010 - Volgens de laatste polls blijkt dat Fidesz iets terugzakt, MSZP weer een beetje inloopt en dat Jobbik en Fidesz moeten gaan strijden om een half miljoen zwevende kiezers.
Met nog ruim 2 weken te gaan tot de eerste ronde van de verkiezingen zullen de campagnes van de politieke partijen in de komende weken een hoogtepunt bereiken.


Het kan er in de Hongaarse politiek tijdens campagnetijd heftig aan toe gaan. Dat de rechts-conservatieve oppositiepartij Fidesz bij de komende verkiezingen een grote overwinning gaat behalen en dat Viktor Orbán de nieuwe premier zal worden, staat zo goed als vast. In de laatste polls krijgt Fidesz 57% van de stemmen, een comfortabele meerderheid maar niet de tweederde meerderheid waar ze zo vurig op hopen. Voor het eerst sinds 2,5 jaar zakt Fidesz in de peilingen onder de 60%.


De socialistische MSZP (20%) en de rechts radicale partij Jobbik (17%) zullen op basis van de laatste polls strijden om de tweede plek. Jobbik is duidelijk bezig met een opmars, in de laatste peilingen stond de partij nog op 12%. Naar verluidt zweeft een half miljoen Hongaarse kiezers tussen Fidesz en Jobbik.  Op basis van deze voorspellingen komen de centrum-rechtse partij MDF en de nieuwe groene partij LMP in de buurt van de 5% kiesdrempel, maar halen ze deze niet. Ten aanzien van de opkomst geven de polls een verschillend beeld. Median en Szonda verwachten een opkomst van 53% en 50% en Tarki voorspelt een opkomst tussen 63 en 65%.

Voor Fidesz is het belangrijk om in deze laatste weken tot de verkiezingen geen fouten te maken. Partijleider Orbán heeft zijn partijgenoten dan ook op het hart gedrukt zich gedeisd te houden in de publieke campagne. Een uitspraak zoals in 2006 van partijgenoot István Mikola over het gedrag van de Hongaarse jeugd kan hij nu niet gebruiken. Een paar weken voor de verkiezingen in 2006 beschreef Mikola de Hongaarse jeugd als een 'stel techno luisterende singles vol met piercings'. De uitspraak viel slecht bij de jonge Hongaren, ook bij de meer conservatieve potentiële Fidesz kiezers. Eerdere verkiezingen hebben uitgewezen dat Fidesz sterk is in het mobiliseren van kiezers. Gezien de vele zwevende kiezers is het voor Fidesz nu dus alle hens aan dek om een maximaal verkiezingsresultaat te behalen.

Voor MSZP is het vraag of de nieuwe partijleider Attila Meszterházy het vertrouwen van de kiezers terug kan winnen. Meszterházy benadrukt in zijn publieke optredens dat hij een nieuwe kandidaat met een nieuwe visie is, om zo afstand te nemen van zijn weinig populaire voorganger, tevens oud-premier, Ferenc Gyurcsány. In zijn 15-maart speech verklaarde hij dat de socialisten te laat de strijd tegen corruptie zijn aangegaan en zegde hij toe dit te zullen oppakken. Het is de vraag of de inmenging van oud-premier Gyurcsány in de campagne de afgelopen weken nu wel zo'n slimme zet is van de socialisten.

Alle ogen zullen gericht zijn op het resultaat dat Jobbik zal gaan behalen. Zullen ze er nu in slagen om de goede uitslag bij de Europese Parlementsverkiezingen, waarbij ze volkomen onverwacht 3 zetels behaalden, landelijk gezien te evenaren?

>>>> Door:  Janneke Faber

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije