Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Slowaaks leger moet sterker, Hongarije vormt bedreiging

slotaVrijdag 26 maart 2010 - Werd anderhalve week geleden door de Slowaakse president Ivan Gasparovic de nieuwe Patriotisme Wet die door de Slowaakse Nationale Partij (SNS) is ingezet niet ondertekend, nu komt Jan Slota, leider van diezelfde SNS met een boodschap over de vermeende dreiging van een Hongaarse invasie.
De nieuwe wet had op 1 april moeten ingaan en het zou alle scholen, ook in gebieden waar de Hongaarse minderheid woont, verplichten elke week op maandagochtend het Slowaakse volkslied te laten horen. Leerlingen zijn niet verplicht mee te zingen, en een groot deel van de Slowaakse jeugd ziet dat ook helemaal niet zitten. Maar niet alleen de schoolgaande jeugd is tegen, het staand zingen op maandagochtend roept teveel associaties met de communistische jaren op, dus ook bij oudere generaties bestaat weerstand tegen de nieuwe wet.  

President Gasparovic heeft op aanraden van premier Robert Fico die vindt dat 1 april te vroeg is, de wet dus niet ondertekend maar ook niet van tafel geveegd. Later dit jaar kan de wet alsnog intreden. Scholen zouden niet in staat zijn om voor die tijd alles in orde te hebben om bijvoorbeeld luidsprekers te installeren en de nationale symbolen die verplicht worden om op te hangen in de klaslokalen, aan te schaffen. Ook vindt hij de datum 1 april niet gepast omdat het op die dag er immers om gaat mensen aan het lachen te brengen. Iedereen gaat er vanuit dat dit natuurlijk niet de echte redenenen zijn om de wet uit te stellen. Er zijn immers flink veel handtekeningenacties gehouden en in Bratislava is al door leerlingen en leraren al op straat gedemonstreerd.

Nu Slota die slag voorlopig verloren heeft komt hij met opmerkelijke uitspraken. Deze week zei hij tegen journalisten dat het leger van Slowakije versterkt moet worden omdat het niet competent zou zijn tegen de dreiging van Hongarije. Hongarije zou volgens hem bezig zijn met voorbereidingen voor een invasie om de oude grenzen van voor het Verdrag van Trianon te herstellen. Slota is bang dat als Jobbik in de regering komt, en ze de mogelijkheid krijgen het ministerie van Defensie te leiden, dat ze dat gaan doen. Ook vertelde hij dat er al gespioneerd wordt door Hongaren in Slowakije en dat het Hongaarse leger trainingen houdt hoe rivieren over te steken. Een groot deel van de grens tussen de twee landen wordt gevormd door de Donau.

Op zich zijn de uitspraken door Slota niet helemaal uit de lucht gegrepen. De Hongaarse rechts-extremistische partij Jobbik heeft eerder aangegeven dat als ze aan de macht zijn, het Hongaarse leger gaan versterken en middels een nationaal referendum willen afdwingen om grensveranderingen zoals die van voor Trianon, door te kunnen voeren. Ook in de propaganda van Jobbik wordt veel en luid verkondigd dat Slowakije geen eigen oorsprong en geen cultuur heeft en een mengsel van verschillende volken is. Een rare redenering, want als er één land in Midden-Europa is waar juist alles en iedereen gemengd is, dan is dat Hongarije zelf. Hoe graag Jobbik ook zou willen, er is niemand met 100% zuiver Hongaars bloed. Als ze dan ook nog de landen terug willen pakken die ooit tot Groot Hongarije behoorden, hebben ze ook een probleem, dan wordt de spoeling van 'raszuivere' ethnische Hongaren namelijk wel heel dun.

Tegelijk is er vanuit de Hongaren gezien ook huiver voor Jan Slota. Slota zou het liefste willen dat Hongarije helemaal niet meer bestaat, en dat het grondgebied verdeeld wordt over de omliggende landen.Op de website van SNS was in 2008 een landkaart te zien waarop Hongarije geheel is verdwenen. Een groot deel zou bij Oostenrijk komen, het andere deel bij Slowakije. Boedapest moest volgens Slota met de grond gelijk gemaakt worden en is op die kaart ook niet meer terug te vinden. Als reactie daarop werd op de extreem nationalistische website Magyar Közöny een pagina met een overzicht van oude Hongaarse legerkaarten vanaf 1763 geplaatst om te laten zien dat Slowakije nooit bestond en dat Slota eerst moet zien te bewijzen waar hij zijn recht van spreken vandaan haalt.

Dat beide landen op dit moment niet de allervrolijkste uitingen naar elkaar toezenden is duidelijk. Of de soep na de verkiezingen echt zo heet gegeten wordt als dat die wordt opgediend, dat is afwachten. We hopen erop, dat de presidenten van beide landen, allebei ook niet altijd vrij van het gebruik van retoriek, hun hoofd koel houden en tegenwicht bieden aan deze ontwikkelingen via diplomatieke kanalen. Ze zullen wel moeten. De Europese Unie stak en steekt veel geld in deze landen en het is de vraag of buitenlandse investeerders niet met een grote boog om de twee vechtende honden heen moeten lopen. Of eigenlijk om de twee vechtende adelaars, die vogel wordt aan beide kanten van de grens als symbool flink misbruikt om de eigen nationale status mee te verhogen.

kaartzonderHU I-katonaiflmrstrkp
Kaart SNS zonder Hongarije Militaire kaart Hongarije vanaf 1763

 

>>>> TdS

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije