Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Parlement kiest nieuwe president Hongarije

solyom_laszlo_090103Donderdag 24 juni 2010 - Volgende week dinsdag 29 juni wordt een nieuwe Hongaarse president gekozen. In twee rondes op dinsdag met een eventuele derde ronde op woensdagmorgen, zal met een tweederde meerderheid de president die de huidige president László Sólyom moet vervangen, in een geheime stemming worden gekozen. Sólyom is vijf jaar president geweest en zijn presidentschap loopt af op 4 augustus aanstaande.

De kandidaat van Fidesz-KDNP Pál Schmitt, die onlangs vanuit Brussel terugkwam naar Boedapest om daar voorzitter van het parlement te worden, wordt genoemd als grootste kanshebber om president te worden. De Fidesz-KDNP heeft immers de meerderheid in het parlement en die zal zeker kiezen voor hun eigen kandidaat.

Voor de socialistische MSZP is András Balogh voorgedragen, voor de rechts-nationalistische partij Jobbik is Krisztina Morvai kandidaat gesteld. De groen-linkse LMP leider András Schiffer heeft er vorige week bij de Fidesz-KDNP op aangedrongen de huidige president Sólyom wel degelijk kandidaat te laten zijn bij de komende presidentsverkiezing. LMP staat achter Sólyom en hoopt dat ook andere partijen hem als kandidaat zullen stellen.

>>>> Bron:  HVG & MTI

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije