Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

NAVO-radar Hongarije, locatie blijft lastig

tubesDinsdag 29 juni 2010 - "Hongarije zal de veiligheidsbelangen boven alle andere belangen stellen als het gaat om het besluit waar ze de NAVO-radar die al lange tijd in de pijplijn zit, zullen gaan plaatsen", aldus de Minister van Defensie Csaba Hende vorige week op de publieke omroep M1. Het Ministerie van Defensie heeft nog geen definitieve beslissing genomen over de locatie van de te bouwen radar, een project waartoe Hongarije zich verplicht heeft toen het toetrad tot de NAVO. Hende zei dat het oorspronkelijke plan om de radar op de Zengő-heuvel, in het zuiden van het land, te bouwen uit technisch oogpunt de beste oplossing geweest zou zijn.

Tijdens de vorige regeringsperiode van Fidesz, 1998 tot 2002, is er voor Zengő gekozen en de bouwvergunning werd in 2002 afgegeven, maar dat ging niet door vanwege protesten door milieubewegingen en omdat omliggende gemeenten niet werden geraadpleegd over de vergunningsvoorwaarden. De daaropvolgende regering onder leiding van Ferenc Gyurcsány koos voor een andere heuvel in het zuiden van Hongarije, de Tubes (foto inzet), maar die werd door het beroep dat de stad Pécs aantekende tegen de bouwvergunning en vanwege mileuprotesten afgewezen. Nu de Hármas-heuvel de volgende locatie is waarover gedacht wordt, komen de eerste geluiden al naar buiten dat er ook tegen die locatie gedemonstreerd zal gaan worden. Hende zei dat er een optie is om de radar in Slovenie te plaatsen en dan naar een vorm van gezamenlijk beheer te zoeken maar dat heeft voor- en nadelen. "Hoewel de milieuaspecten in overweging worden genomen bij het besluit, zal de veilgheid van het land boven alles voorrang hebben", volgens Hende.

Admiraal Giampaolo Di Paola, president van de Militaire Commissie van de NAVO, die vorige week vrijdag in Boedapest een ontmoeting had met Hongaarse militaire ambtenaren en politici, vertelde dat hij er van overtuigd is dat Hongarije de vraag over waar de radar moet komen te staan zal oplossen. Tibor Benkő, stafchef van het Hongaarse leger, meldde na de meeting met Di Paola dat het geen vraag is of Hongarije zo een radar nodig heeft. "Het bouwen van de radars is in het nationaal belang, ze kunnen ook in vredestijd gebruikt worden zoals bijvoorbeeld in de burgerluchtvaart".

>>>> Bron:  Xinhua, MTI, Trend.az

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije