Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Machtswisseling in top politie

Zaterdag 3 juli 2010 - Er kan en mag eigenlijk geen twijfel meer over bestaan: de regering Orbán laat haar tanden zien. Op alle niveau's worden leidinggevenden in een rap tempo gewisseld. Twee weken geleden berichten we over de wisseling van de wacht bij defensie, in de afgelopen weken bleek dat geen enkel ministerie of staatsorgaan aan een machtswisseling heeft kunnen ontkomen. Overal worden nieuwe getrouwen aangesteld, vaak oude bekende gezichten uit de periode 1998-2002, de eerste regeringcyclus van een Fidesz-coalitie onder leiding van Viktor Orbán.

Deze week was het de beurt aan de top van het Ministerie van Binnenlandse Zaken om te moeten wijken voor de wensen van nieuwe machthebbers. Minister Sándor Pintér verwacht van zijn nieuwe politietop "een nieuwe filosofie, een andere benadering". Met ingang van gisteren wisselde hij de hoofdcommissaris van de nationale politie József Benze in voor de gepensioneerde József Hatala. Met hem vetrekken onder andere István Házi, hoofd van de landelijke recherchedienst en Attila Petőfi van de landelijke opsporingsdienst. Ook bij de politiediensten van Boedapest rollen er koppen: Tamás Tóth wordt commissaris in de plaats van Gábor Tóth.

De belangrijkste reden voor de personeelswisselingen is volgens Pintér dat de politie haar taken vanuit een volledig ander gezichtspunt dient uit te voeren. Als voorbeeld haalde hij het herstel van veiligheid en orde in de kleine woonplaatsen aan. In zo een kleine woonplaats dient er een eigen politieagent te zijn die moet waken over de veiligheid van de burgers.

Sándor Pintér maakte gisteren op een gezamenlijke persconferentie met Bencze en Hatala ook de oprichting van de 'Terrorelhárítási Központ' bekend. Dat is een speciale organisatie die zich volledig moet gaan richten op het bestrijden van het terrorisme. De voormalige commissaris van de recherchedienst van Boedapest, Zsolt Bodnár wordt hoofd van deze dienst.

József Bencze nam gisteren op de persconferentie afscheid van zijn ondergeschikten en de daar verzamelde landelijke pers. Hij verklaarde het een eer en een grote verantwoordelijkheid te hebben gevonden om het land drie jaar lang in deze functie te hebben mogen dienen. Hij voegde hieraan toe dat hij het erg waardeert dat hij de mogelijkheid heeft afscheid te kunnen nemen en zijn opvolgers te kunnen feliciteren met hun aanstelling. "Dat was de afgelopen twintig jaar niet de mode", aldus de vertrekkende hoofdcommissaris die naar alle waarschijnlijkheid een post als ambassadeur krijgt aangeboden.

>>>>  Jenő Nagy

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije