Pál Schmitt treedt in functie

ssVrijdag 6 augustus 2010 - Vandaag treedt Pál Schmitt officieel aan als nieuwe president van Hongarije. Gisteren hebben de aftredende president László Sólyom en Pál Schmitt een ontmoeting gehad in het Sándor Palota, het werkpaleis van de president. Tijdens deze ontmoeting werd het 'Kantoor van de President van de Republiek' officieel overgedragen aan de nieuwe president. Met deze overdracht komen vele functies van het kantoor in nieuwe handen. Een deel van het oude personeel krijgt andere banen aangeboden, een ander deel is al vertrokken toen de nieuwe president op 29 juni dit jaar werd verkozen.

Voor de feestelijk inauguratie van de nieuwe president Schmitt zijn ongeveer tweehonderd gasten uitgenodigd. Vanuit de socialistische MSZP is daarop in het parlement afgelopen woensdag kritiek gekomen. De MSZP, in de afgelopen acht jaar als regerende partij ook niet vies van feestjes en geldverslindende bijeenkomsten, vindt dat de miljoenen forint kostende receptie schandelijk is. Het geld zou besteed moeten worden aan de slachtoffers van de watersnood die dit voorjaar in Hongarije plaatsvond. De door de Fidesz-KDNP toegezegde schadevergoedingen zijn nog niet uitgekeerd.

Eerder deze week liet MSZP in een rondschrijven weten dat ze Pál Schmitt hadden opgeroepen om vooral niet het oude personeel in te ruilen voor nieuwe medewerkers. MSZP vindt dat daardoor de vakkennis verdwijnt uit het Kantoor van de President. Van de meer dan vijftig medewerkers kunnen slechts zes personen aanblijven. Kiss Norbert, de nieuwe chef van de afdeling communicatie van het Kantoor van de President, denkt daar anders over. Volgens hem is deze reorganisatie nodig omdat het kantoor in een andere structuur moet gaan functioneren.

De LMP (Lehet Más a Politika) liet weten niet echt blij te zijn met de nieuwe situatie. Volgens András Schiffer, fractievoorzitter van LMP, hoort een president tegenwicht te kunnen bieden aan een regering. 'Politieke besluiten en wetgeving vragen om morele afwegingen, en dat deed Sólyom ook in de afgelopen vijf jaar. Vijf jaar die volgens Schiffer de allerzwaarste waren waarin een Hongaarse president moest werken'. Nu Schmitt (Fidesz) president is liggen alle touwtjes op politiek gebied in handen van de Fidesz-KDNP regering.

>>>> TdS
>>>> Bron: MTI, HVG

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije