• Home

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Pensioengeld ex-communisten naar de staat

mszDonderdag 3 november 2011 - In het zogenaamde Vijf Partijen overleg vorige week - vier partijen waren aanwezig, de MSZP deed niet mee - is er een plan op tafel gekomen om de pensioenen van voormalig communistische en socialistische functionarissen te verlagen. Hun pensioenen liggen, volgens zeggen, vaak hoger dan het gemiddelde.  

De Fidezs wil een 'herstel tax' invoeren om pensioengeld bij duizenden functionarisen die lid waren van de MSZMP (Hongaarse Socialistische Arbeiderspartij) of voor bijvoorbeeld de ÁVH (Staatsveiligheidsdienst) werkten. Zij hebben volgens de Fidesz immers het dictatorschap aangestuurd. Andere partijen stellen voor om die pensioenen opnieuw te berekenen en enkel dat gedeelte af te nemen dat betrekking heeft op het door hun uitgevoerde politieke werk.

Het initiatief voor deze wet komt van Fidezs partijlid Mária Wittner. Althans, de extreem-rechtse partij Jobbik kwam vorig jaar met een soortgelijk voorstel en benadrukt nu graag dat het eigenlijk een Jobbik initiatief is. 'Na 22 jaar wachten is het eindelijk dan zover', aldus woordvoerder Előd Novák. Met het voorstel van de Jobbik werd niets gedaan, nu Wittner het op tafel heeft gelegd wordt het wel serieus genomen. Wittner wil ook dat het geld dat wordt binnengehaald ten goede komt aan de veteranen van de revolutie van 1956. Wittner werd door de communisten in 1957 ter dood veroordeeld, die straf werd omgezet in levenslang. In 1970 kwam ze vrij.

De Fractievoorzitter van de Fidesz, János Lázár, liet weten dat het niet zo gemakkelijk is de wet goed in elkaar te zetten. De grens wanneer iemand wel of niet wordt gekort is niet altijd even duidelijk. Met geschiedkundigen en experts wordt verder onderzocht om hoeveel personen het gaat, de schatting nu is dat er  in het jaar 1987 rond de 5700 mensen actief werkten voor onder meer de toenmalige MSZMP. János Lázár en fractievoorzitter András Schiffer van de LMP willen beiden graag dat de MSZP in de volgende gesprekken over het voorstel wel meepraat.

Hoewel beweerd wordt dat het niet de bedoeling is om die gepensioneerden collectief te straffen, en dat elk geval individueel zal worden bekeken, komt het toch als een straf over. Als je aan het eind van je leven in één klap een stuk minder inkomsten ontvangt, voelt dat wel degelijk als straf. Vanuit de huidige politieke en maatschappelijke tijdgeest in Hongarije is het wel te begrijpen, de na 1989 niet gestraften moeten nu alsnog boeten voor hun daden toen. Maar zoveel mensen alsnog voor het gerecht slepen is geen mogelijkheid. De staat heeft ook snel geld nodig, en dat wordt door tegenstanders van het voorstel als reden gezien voor dit pensioenplan. Elke week wordt er wel een nieuwe maatregel bedacht om geld bij de burgers en bedrijven weg te kunnen halen. Dit plan is volgens hen er weer eentje in de rij.

>>>> TdS
>>>> Bron:  diverse media

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije