Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Staatsgeheimen van voor 1989, maak ze openbaar

dossiersMaandag 5 december 2011 - Oppositiepartij LMP heeft vorige week een voorstel ingediend om het wettelijk mogelijk te maken dat de staatsgeheime documenten van voor 1989 toegankelijk worden voor het publiek.
 

Deze documenten zouden volgens partijleider van de LMP András Schiffer moeten worden ondergebracht in het Nationale Hongaars Archief, waar iedereen ze kan inzien volgens de geldende regels van dat Archief. Hij vindt het zeer vreemd dat zowel eerdere als huidige regeringspartijen en oppositiepartijen met de gegevens aan de slag konden en nog steeds kunnen, maar dat het publiek geen inzage krijgt in die documenten.

De roep om opening van de archieven met deze staatsgeheimen komt niet voor niets juist nu weer op de agenda. Er komt namelijk een wet aan die het mogelijk maakt dat mensen die voor 1989 betrokken waren bij de onderdrukkingspolitiek tijdens het communisme een deel van hun pensioengeld gaan kwijtraken. Om de procedures open en helder te laten verlopen zouden de betrokkenen, maar ook journalisten, wetenschappers en burgers de documenten op zijn minst moeten kunnen inzien. Ook is erg onduidelijk of sommige van de huidige bewindslieden toen niet zelf behoorden tot de 'misdadigers' zoals diegenen van voor 1989 nu genoemd worden. Als de archieven niet openbaar worden, heeft de huidige regering, net als de voorgaande regeringen, vrij spel om zichzelf niet te hoeven opschonen.

De LMP wil ook dat er meer mogelijkheden komen voor Hongaarse burgers om te kunnen onderzoeken in hoeverre zij zelf tijdens het communisme zijn gevolgd en bespioneerd. In Duitsland bijvoorbeeld werden de Stasi archieven uit de DDR periode openbaar gemaakt, in Hongarije liggen soortgelijke archieven grotendeels nog achter slot en grendel.

>>>> Bron:  diverse media

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije