Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

De Ster van Boedapest, beslist geen stille nacht

sterboedapestDonderdag 22 december 2011 - Namens de Groenen/EFA Group in het Europese Parlement heeft Daniel Cohn-Bendit dinsdag een brief naar José Manuel Barroso en de voorzitters van de Europese partijen gestuurd. Veel mag het niet meer baten natuurlijk, zo een late kerst-nieuwjaarswensdroom van de Groenen.


Hun wens is dat de Europese Commissie alles gaat doen wat in hun macht ligt om Hongarije terug te roepen naar de democratische stal. Maar welke goede herdertjes en ezels en ossen zouden daarbij nog kunnen helpen? En al zouden er drie wijze koningen uit het westen de fonkelende ster volgen en begin januari in Boedapest aankomen om hun goud, wierook en mirre bij de Hongaarse messias te brengen, het is maar de vraag of die wel blij zal zijn met de kadootjes en of hij niet de deur van de stal voor hun neus dichtgooit. De drie koningen, hun economische raadgevers én de zo zorgzame democratische herdertjes willen er namelijk wel wat voor terug: de blijde boodschap overbrengen aan Brussel dat het met die messias en zijn koninkrijk allemaal nog wel goed komt.

Maar komt het ooit nog goed? Zelf heb ik het de afgelopen weken echt niet meer kunnen volgen. Elke dag draaide de messias zijn boodschappen om als bladeren aan een boom. Het was haast onmogelijk om de stand van die blaadjes te kunnen bekijken, te bevatten, laat staan te beschrijven. Ondoorzichtig en onnavolgbaar is de geboorte van het 'Nieuwe Hongarije'. Misschien dat er over tweeduizend jaar iets van geduid zal kunnen worden. Ik hoop maar dat de te volgzame Hongaarse lammeren eens goed leren blaten en dat de paar pittige schapen die dat al wel kunnen de krakende staldeuren openzetten voor alle herdertjes van heinde en verre. Dat ze samen een nieuwe stal bouwen met elkaar en voor elkaar, en dan graag zonder een pasgeboren krijsende messias in de krib.

Voor meer kerstverhalen over Hongarije en de boze buitenwereld: er zit niet veel anders op dan te scrollen, te klikken en te lezen op Portfolio.hu. Momenteel is dat de beste, meest volledige en neutrale bron voor informatie over de Hongaarse economie. En voor de politieke, maatschappelijke en culturele ontwikkelingen: Hongarije Vandaag volgt ze op de voet.

>>>> Brief van Daniel Cohn-Bendit aan José Manuel Barroso

>>>> Nederlandstalig Radio-interview met Henk Hirsch, 22 december 2011 Let niet te veel op de vooringenomen interviewer.....

Om artikelen te kunnen lezen op Portfolio.hu dient u zich, gratis, te registeren.

>>>>  Tom de Smet

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije