Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hof keurt de kerkwet en nog meer af

alkotmDinsdag 20 december 2011 - Het Hongaarse Grondwettelijk Hof heeft op de valreep roet in het eten van de Hongaarse regering weten te gooien. Ondanks dat dit Hof al tot speelbal van de regering was gemaakt heeft het, voordat op 1 januari verschillende wetten zouden ingaan, verrassende uitspraken gedaan over de kerkwet, de mediawet en het strafrecht.

 


Wat betreft de kerkwet zijn er vormfouten gemaakt waardoor het Hof de wet heeft afgekeurd. In die nieuwe wet was er enkel ruimte voor 14 door de staat erkende kerken, de andere al bestaande kerken en religieuze organisaties moesten opnieuw door de aanvraagmolen heen om erkend te worden door het parlement. De oppositiepartijen lieten weten dat ze blij zijn met de uitspraak van het hof, de wet kan nu de prullenbak in. Regeringspartner KDNP (Christendemocraten) vindt dat als de Fidesz regering dichter bij de kern van het originele wetsvoorstel was gebleven en niet zoveel fouten had gemaakt, de wet niet door het hof zou zijn afgekeurd.

Ook zijn er delen van de door Europa met argusogen bekeken Hongaarse mediawet, die al vanaf begin 2011 van kracht is, alsnog ongrondwettelijk verklaart. Zo mag de media-autoriteit geen controle uitoefenen op de inhoudelijke lijn van de media en geen processen aanspannen tegen media die het respect voor mensenrechten en privacy zouden aantasten. Verder hoeven journalisten hun bronnen niet bekend te maken. Het OSCE heeft laten weten tevreden te zijn met de uitspraak van het Hof, maar sprak ook haar zorgen uit over het feit dat de onafhankelijke radiozender Klubradio haar frequentie kwijtraakt.

De wijzingen in de strafrechtwet waardoor arrestanten verdacht van een misdrijf langer vastgehouden kunnen worden én tot 48 uur zonder advocaat verhoord zouden kunnen worden zijn door het Hof ook afgekeurd.

>>>> Bron:  diverse media

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije