• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hongaarse kerkwet iets verruimd

bslcMaandag 1 juli 2013 - Vorige week heeft het Hongaarse parlement de nieuwe aanpassingen op de kerkwet met meerderheid van stemmen aangenomen. Het Constitutionele Hof had een aantal passages in de oude wet, die eind 2011 werd aangenomen, ongrondwettelijk verklaard. Volgens de nieuwe wet kunnen alle religieuze organisaties zichzelf nu kerk noemen. Dat betekent nog niet dat ze allemaal erkend zullen worden door de Hongaarse regering en dus ook niet dat ze in aanmerking komen voor financiële ondersteuning door de staat.

Daarvoor zijn verschillende criteria vastgesteld. Zo moet een kerk of geloofsgemeenschap minstens honderd jaar bestaan of al twintig jaar aanwezig zijn in Hongarije en een minimum aantal leden hebben van 0,1 procent van de Hongaarse bevolking. Ook mag de organisatie geen gevaar vormen voor de nationale veiligheid en moet die open staan voor samenwerking met de regering. Een van de aanpassingen in de wet betreft de mogelijkheid om in beroep te kunnen gaan tegen een negatief regeringsbesluit. Dat was eerst niet mogelijk. Vanaf 1 augustus, als de nieuwe wet van kracht wordt, kunnen kerken en geloofsgemeenschappen daarvoor naar het Constitutionele Hof stappen. Of ze dan wel erkend worden is de vraag, de criteria geven daarvoor weinig ruimte.

>>>> Redactie HV  
>>>> Bron: Kormány.hu, MTI  

 

>>>> Lees ook: Uitdaging.nl - Omstreden wet nekt Hongaarse kerken

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije