Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Armenië verbreekt banden met Hongarije

Maandag 10 september 2012 - Het Armeense parlement heeft vorige week met meerderheid van stemmen besloten om de banden met de Hongaarse regering te verbreken. Door de uitlevering van Ramil Safarov die in Hongarije gevangen zat aan Azerbeidjaan, waar hij meteen gratie kreeg, laaide het conflict tussen Armenië en Azerbeidjaan weer op. Safarov had in Hongarije 2004 een Armenier vermoord. Al weken demonstreren overal in de wereld Armeniers vanwege de 'fout' van Hongarije.

Premier Viktor Orbán liet vorige week weten dat het conflict tussen de twee landen niet dat van Hongarije is. De minister van Buitenlandse Zaken, János Martonyi, liet weten dat Hongarije geen fout gemaakt heeft en dat het niet de bedoeling was om Armenië te beledigen. De uitleveringsprocedure van Safarov was in lijn met de internationale regels, aldus Martonyi. Hij vindt het spijtig dat de langdurige vriendschap tussen de twee volkeren verbroken wordt. Het verbreken van de diplomatieke banden is niet in het belang van Armenië vindt Martonyi.

Vorige week vrijdag heeft de nieuwsite Nol.hu een stuk geplaatst gebaseerd op een gelekt document van het Hongaarse Instituut van Internationale Zaken. Daaruit zou blijken dat Hongarije wel degelijk misleid is door Azerbeidjaan, president Aliyev heeft aan premier Orbán persoonlijk beloofd dat Safarov gevangen zou worden gezet. Deze week viel op Origo.hu te lezen dat Orbán er toch rekening mee hield dat Safarov op een zeker moment wel vrij zou komen. Ondanks waarschuwingen uit kring zette Orbán de uitlevering van Safarov door. Volgens het artikel was die uitlevering niet de prijs, maar vormde het zelfs de basis voor overleg over een lening van Azerbeidjaan aan Hongarije.

 

>>>> Bron:  diverse media

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije