Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Boedapest en Bakoe, opportunisme en eigen belang

aschff-aDonderdag 6 december 2012 - Terwijl de leden van het Amerikaanse Congres debateren over het stopzetten van militaire steun aan Azerbeidzjan wordt de relatie tussen Hongarije en dat land steeds inniger. Amerika had eerder de uitlevering door Hongarije van de moordenaar Ramil Safarov al scherp veroordeeld, nu het conflict met buurland Armenië op scherp staat, diende de democtraat Adam Schiff in Washington deze week een motie in om de hulp aan Azerbeidzjan te schrappen.

Hongarije is al geruime tijd samen met Azerbeidjan aan het werk om gezamenlijke projecten op het gebied van landbouw, toerisme, bouw , transport en onderwijs op te zetten. De politici, diplomaten en ondernemers uit beide landen komen maandelijks bij elkaar over de vloer. Begin oktober werden verschillende overeenkomsten getekend en woensdag 5 december werd in Baku een Hongaarse handelspost geopend om Hongaarse ondernemingen onder meer te ondersteunen bij hun investeringen in Azerbeidjan. Ook is er het plan om directe lijnvluchten tussen Boedapest en Bakoe op te gaan zetten, als de geruchten kloppen met WizzAir, en gaat Azerbeidzjan jongeren stimuleren om in Hongarije te gaan studeren.

Deze samenwerking tussen de twee landen, die aan Hongaarse zijde aangestuurd wordt door de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó, ging pas echt goed van start nadat Hongarije de moordenaar Ramil Safarov, een hoge militair uit Azerbeidzjan die in Hongarije in 2004 de Armeense luitenant Gurgen Margaryan met een bijl vermoorde, had uitgeleverd. Eenmaal thuis in eigen land werd aan Safarov, in Hongarije tot levenslang veroordeeld, door president Aliyev gratie verleent en tot nationale held benoemd. De vlaggen gingen uit en Azerbeidzjan kon zichzelf op de agressieve borst slaan.

Adam Schiff (foto linksboven) wil dat Amerika stopt met het militair steunen van Azerbeidzjan omdat het doelbewust het internationale recht heeft geschonden en omdat het regime aangeeft oorlog te willen voeren met Armenië om het door beide landen betwiste Nagorno-Karabach in handen te krijgen. Amerika en Europa hebben grote strategische en economische belangen in die hele regio, ze willen dat het daar rustig blijft. Maar de rol van Amerika en Europa is dubbel, het olie- en gasrijke Azerbeidzjan aan de Kaspische Zee en met de Russen als buren kun je maar beter te vriend houden. De motie van Schiff zal ook niet zomaar worden aangenomen. De Hongaarse regering bouwt intussen openlijk verder aan de vriendschap met het rijke Azerbeidzjaan alsof de wereldwijde veroordeling van de Hongaarse regering in de kwestie Safarov nooit tot hun doorgedrongen is. Hongarije heeft geld nodig en wel meteen. De goede oude banden met Armenië moesten ervoor wijken, maar de uitlevering van Safarov betaalt zich uit. 

   
>>>> Tom de Smet  
>>>> Bron: diverse media  

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije