Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Parlementslid Jobbik doet zeer foute uitspraken

Dinsdag 27 november 2012 - 'Het is tijd om vast te stellen hoeveel Joden hier wonen en welke parlementsleden en regeringsleden van Joodse afkomst zijn en een gevaar opleveren voor Hongarije.' Woorden van deze strekking sprak Márton Gyöngyösi, vice-voorzitter van de Jobbik, maandag in een parlementsvergadering uit over het conflict tussen Israël en de Palestijnen. De regering heeft in een persverklaring hiervan meteen afstand genomen en laten weten dat ze er alles aan zal doen om racisme en anti-semitisme in Hongarije te bestrijden.

De partijleden van de extreem-rechtste Jobbik uiten zich wel vaker in racistische en discriminerende termen, maar binnen in het parlementsgebouw zijn ze er meestal voorzichtig mee. Gyöngyösi reageerde op een uitspraak van de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Zsolt Németh, dat Hongarije graag een vreedzame oplossing ziet voor het Israëlisch-Palestijnse conflict, omdat het ook Israëlische burgers met een Hongaarse nationaliteit en de Joodse Hongaren en Palestijnen in Hongarije betreft.

Gyöngyösi, onlangs in het openbaar heel 'solidair' met een Palestijnse sjaal om, heeft op de website van de Jobbik partij alsnog een krom 'excuus' gemaakt waaruit blijkt dat hij niet begrijpt hoe de wereld in elkaar zit. Hij zei dat hij het misverstand betreurt en zijn excuses aanbiedt aan zijn Joodse landgenoten, maar dat hij enkel diegenen bedoelde die een dubbele, Israëlisch-Hongaarse, nationaliteit hebben. Dat zijn dan toch ook landgenoten zou je zeggen als je de Hongaarse wet op het dubbel staatsburgerschap kent. Hij benadrukte nog in zijn verklaring dat Hongaren niet bang voor de Jobbik hoeven te zijn, maar juist wel voor de zionisten uit Israël en voor hun dienaars in Hongarije.

>>>> Bron:  diverse media

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije