Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hongaarse staatssecretaris dient Jobbik van repliek

foj-Dinsdag 18 december 2012 - Als staatsecretaris János Fónagy zich niet zo openlijk over zijn Joods zijn uit had gesproken in een debat waarbij hij zich richtte op Gábor Vona, leider van de extreem-rechtse Jobbik partij, zou je denken dat na de oproep van Jobbik partijlid Gyöngyösi een week eerder om de Joden in het parlement te gaan tellen, de Joodse parlementsleden zich uit veiligheidsoverwegingen stil gaan houden. Maar János Fónagy, de staatsecretaris van Nationale Ontwikkeling, is sterk en niet bang.

Op maandag 3 december in een parlementsdebat, een dag na de grote demonstratie tegen fascisme en racisme, zei Fónagy tegen Vona dat zijn vader en moeder Joods waren en dat hij zelf Joods is, en dat Vona dat maar moet accepteren of hij dat nou wil of niet. Over de demonstratie zei hij: 'We spraken daar ook met de stem van zeshonderdduizend Hongaren, de stem van hen die, omdat ze Joods waren, vermoord zijn in de Tweede Wereldoorlog.' In een artikel in HVG nemen ze de hoed af voor Fónagy, chapeau!. Niet omdat hij als Jood uit de kast kwam, niet omdat hij over de holocaust sprak, maar omdat hij dat zo openlijk deed tijdens een parlementsdebat. Fónagy is lid van de Fidesz.

Nog geen week later, tijdens een anti-joodse demonstratie van rechts-extremen bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Boedapest, stak een ander parlementslid, Balázs Lenhardt de Israëlische vlag in brand. Lenhardt werd gearresteerd door de politie, maar later weer vrijgelaten. Lenhardt is voormalig lid van de Jobbik partij, maar zit nu partijloos in het parlement. Hij trad uit de partij omdat hij de politieke koers niet radicaal genoeg meer vindt. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in een verklaring haar afkeuring uitgesproken over de actie van Lenhardt, maar in tegenstelling tot de enorm snelle reacties van de zijde van de regering toen Gyöngyösi eind november zijn uitspraken deed, is er nu nog geen verklaring van de regering als geheel of van premier Viktor Orbán naar buiten gekomen.

>>>> TdS
>>>> Bron: diverse media

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije