Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Nog een Hongaarse hoge piet pleegde plagiaat

szsWoensdag 21 november 2012 - 'Het is een lachwekkende en betreurenswaardige politieke provacatie', aldus Bertalan Havasi, woordvoerder van de persafdeling van het kantoor van de Hongaarse premier. Havasi reageerde met dit antwoord op ATV naar aanleiding van het afgelopen zondag in het HVG magazine gepubliceerde artikel over vice-premier Zsolt Semjén. Ook Semjén zou volgens HVG plagiaat hebben gepleegd, en wel twee keer. Als theoloog met zijn doctoraalscriptie én als socioloog met zijn proefschrift.

Semjén studeerde theologie aan de Péter Pázmány Katholieke Universiteit en sociologie aan de ELTE. Volgens het onderzoek van HVG heeft hij in 1991 voor zijn proefschrift theologie 40% aan materiaal overgenomen uit Engelse, Duitse en Hongaarse werken, waarvan de meeste niet wetenschappelijk. Ook zou hij te weinig aan bronvermelding hebben gedaan.

Voor zijn proefschrift sociologie, dat in 1992 het licht zag, heeft Semjén ook flink zitten knippen en plakken. Uit zowel zijn eerdere eigen werk en uit werk van anderen stelde hij zijn proefschrift samen. Volgens kritici had het proefschrift ook nog eens niets met sociologie van doen, omdat het wederom over religie ging.

De politici uit de christelijk-conservatieve KDNP fractie, waarvan Semjén deel uit maakt, staan achter hem zoals bijvoorbeeld de staatssecretaris voor onderwijs Rózsa Hoffmann, een fractiegenoot van Semjén. Net als persvoorlichter Havasi liet zij weten dat het hier duidelijk om een politiek spelletje gaat. De redactie van HVG, geen spreekbuis van de links-liberale kliek en bekend om hun goed gefundeerde artikelen en betrouwbaar onderzoek, zal van die uitspraken niet wakker liggen. Hun doel is de waarheid te achterhalen, linksom of rechtsom zal Semjén verder aan de tand worden gevoeld.

Lees ook het scherpe commentaar, Engelstalig, van Eva S. Balogh op haar blog Hungarian Spectrum:

>>>> Deputy Prime Minister Zsolt Semjén, the modern St. Sebastian

Daarin ook een fijn plaatje van hoe de Paus Benedictus XVI de heer Semjén gerust weet te stellen...

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije