Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Steeds minder steun voor president Pál Schmitt

Vrijdag 30 maart 2012 - Sinds vanmorgen persbureau Reuters het bericht de lucht in wierp dat de Hongaarse president Pál Schmitt alle afspraken heeft afgezegd voor vandaag, pakken overal ter wereld de media dat meteen op. Niet alleen onder een deel van de bevolking en door de oppositie wordt om zijn aftreden gevraagd, ook uit eigen Fidesz kring, in de rechtse media en onder professoren komt er meer en meer druk op de president om te vertrekken.

 

Deze week werd de uitkomst van het onderzoek naar het vermeende plagiaat van Schmitt bekend gemaakt. Pál Schmitt heeft, ondanks dat zijn proefschrift bijna helemaal uit ander werk is overgenomen, geen plagiaat gepleegd, aldus de onderzoekscommissie. Maar gisteren kwam het bericht dat hoewel hij niet schuldig bevonden was aan plagiaat, wel zijn doctorstitel kwijtraakt. De senaat van de Semmelweis Universiteit heeft donderdag met meerderheid van stemmen daartoe besloten.

Over de exacte reden waarom Schmitt de afspraken voor vandaag heeft afgezegd komt niets naar buiten, maar het vermoeden bestaat dat dit de eerste terugtrekbeweging is die misschien leidt tot het neerleggen van zijn functie als president. Het hem ontnemen van zijn doctorstitel is een duidelijke veroordeling en de bal kan nu verder gaan rollen. De president, die gisteren terugkwam van een bezoek aan Zuid-Korea, blijft zeggen dat hij er niet over denkt om af te treden.

Vanmiddag werd uit bronnen uit de regeringspartij Fidezs en coalitiepartner KDNP vernomen dat later vandaag Pál Schmitt toch zal aankondigen dat hij aftreedt. Er wordt verwacht dat hij vanavond op tv een verklaring gaat afleggen.


>>>> Reuters - Embattled Hungary president cancels Friday schedule

>>>> Xpatloop - Support For Hungarian President Seen Crumbling Across Political Spectrum

>>>> NRC.nl - Hongaarse president zegt al zijn afspraken af

>>>> HVG - Elvették Schmitt doktori címét

>>>> Hungary and further - Meneer Schmitt, ex-president?

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije