János Áder wordt nieuwe president

aderMaandag 16 april 2012 - Maandagavond is in een korte zitting van de Hongaarse regering de presidentskandidaat officieel bekend gemaakt door premier Viktor Orbán. Al dagen ging het gerucht dat het János Áder zou worden, maar ook László Köver was volgens anderen nog in de race. Maar vanmiddag werd Áder, een relatief jonge politicus en jurist van beroep, toch wel steeds genoemd als dé kandidaat van de Fidesz-KDNP coalitie om president te worden.

Andere politieke partijen hebben geen kandidaten voorgedragen, omdat ze ervan uitgingen dat die toch geen kans zouden maken vanwege de tweederde meerderheid in het parlement van de Fidesz-KDNP coalitie. De definitieve stemming in het parlement over Áder als president wordt waarschijnlijk eind april of begin mei gehouden. Die stemming zal slechts een formaliteit zijn. 

Áder was een van de oprichters van de Fidesz en hij was van 1997 tot 1998 vice-voorzitter van het Hongaarse parlement, in 2002 was hij daarvan de voorzitter. Vanaf 2009 is hij lid van het Europese Parlement. Ook werkte hij voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.

Een nieuwe president in Hongarije is nodig omdat de vorige president, Pál Schmitt, begin april moest aftreden omdat hij begin jaren negentig plagiaat heeft gepleegd bij het maken van zijn proefschrift.