Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Fidesz haalt nieuwe partij DK onderuit

dklogDonderdag 19 april 2012 - Door een nieuw huisregelement in het Hongaarse parlement kan de nieuwe politieke partij de DK, Demokratikus Koalícíó, (Demokratische Coalitie) niet worden goedgekeurd als nieuwe fractie in het parlement. De DK werd vorig jaar oktober door voormalig premier Ferenc Gyurcsány opgericht. Hij stapte uit de MSZP partij en nam andere leden van die partij mee.

Om een nieuwe fractie te kunnen vormen moesten minimaal 10 leden uit die partij met hem mee, en ze moesten allen bij de verkiezingen van 2010 een zetel hebben verworven. De nieuwe huisregel, waarvoor het voorstel door twee leden van de regeringspartij Fidesz is gedaan, bepaalt nu dat er minimaal 12 partijleden over moeten stappen. Dit voorstel werd begin deze week met meerderheid van stemmen aangenomen, vlak voordat de wachttijd van 6 maanden voor de DK om als nieuwe partij goedgekeurd te kunnen worden afloopt. Volgende week zou deze wachttijd ten einde lopen.

Vice-voorzitter van de DK, Csaba Molnár, heeft hierover brieven verstuurd aan onder meer de Europese Raad en het Europese Parlement en dat een stap naar het Constitutionele Hof niet ondenkbaar is. Gyurcsány liet weten dat het om een gewiekste wraakactie van de regeringspartij gaat, op het laatste moment weten ze zo de DK buiten het parlement te houden.

>>>> Bron:  diverse media 

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije