Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Plagiaat na plagiaat, ook Gyurcsány nam het niet zo nauw

gyvingWoensdag 9 mei 2012 - Na het schandaal rond het plagiaat van voormalig president Pál Schmitt, die zijn proefschrift bijna geheel had overgenomen van een ander, en daardoor uiteindelijk af moest treden, lijkt het er op dat Hongaarse journalisten nu met groot enthousiasme verder zijn gaan graven naar zaken waarin plagiaat is gepleegd. Zo heeft Hír TV vorige week ex-premier Ferenc Gyurcsány flink in de problemen gebracht.

Want ook Gyurcsány, die eerder nog liet weten op televisie dat hij het plagiaat van Schmitt toch echt ten zeerste afkeurde, blijkt er nu zelf schuldig aan te zijn. In 1984 heeft hij een deel van het proefschrift van zijn toenmalige zwager overgenomen. Dat proefschrift werd door zijn zwager gemaakt in 1980 voor de Universiteit van Pécs, waaraan beiden studeerden. Eerst leek dat proefschrift nog zoek in de archieven maar het is teruggevonden. De versie van Gyurcsány is echter compleet verdwenen. Aan de hand van de nog wel terug te vinden commentaren van beoordelende docenten op beide versies kon worden vastgesteld dat Gyurcsány dezelfde commentaren op dezelfde onderdelen in het proefschrift kreeg als zijn zwager. Het meest vreemde is dat Gyurcsány beweert dat de kopie van zijn proefschrift, die hij zelf toch in bezit zou moeten hebben, ook niet te vinden is.

Daar komt nog bovenop dat hij aan de Hogeschool, voorafgaand aan zijn universitaire studie, een diploma heeft gehaald terwijl dat eigenlijk niet had gemogen omdat hij zijn verplichte werkstage niet heeft vervuld. Het verhaal gaat dat Gyurcsány toen, als secretaris van de Schoolraad van de communistische jeugdorganisatie KISZ, druk wist uit te oefenen om die stage niet te hoeven doen. De voormalige schooldirecteur had een ander verhaal, hij gaf Gyurcsány toestemming om vanwege diens drukke werkzaamheden min of meer zijn eigen tijd in te delen. Andere bronnen geven aan dat Gyurscsány toen amper iets van vrijwilligerswerk heeft gedaan, of in de vorm van een stage heeft uitgevoerd.

'Het was zeer gebruikelijk in de tachtiger en negentiger jaren om proefschriften en scripties met elkaar te delen, mijn scriptie is een tijd later ook eens 'hergebruikt', aldus een bijna veertigjarige Hongaarse leraar. 'Er was nog geen internet, de administratie en de interne communicatie in het onderwijs onder docenten verliep traag of helemaal niet, dus als je er maar voor zorgde dat er een aantal jaren tussen het origineel en de plagiaat versie zaten, kon je niets gebeuren. Het kan dus goed zijn dat er in Hongarije in de komende jaren nog veel meer plagiaatschandalen naar boven zullen komen'.

De partijgenoten van Gyurcsány, hij is voorzitter van de door hem zelf opgerichtte Demokratikus Koalíció, staan nu nog wel achter hem, maar steeds meer mensen nemen afstand van Gyurcsány en eisen zijn aftreden als voorzitter. Niet alleen vanuit rechtse hoek komt kritiek, opvallend is dat ook voor de linkse media en voor linkse Hongaren de maat nu vol is. Gyurcsány zelf probeert zich nog te verschuilen achter smoesjes en vage uitspraken, maar lang kan hij het niet meer rekken om openheid van zaken te gaan geven.

 

   
>>>>  Tom de Smet

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije