Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Gyurcsány niet meer onschendbaar

gyurcs-aVrijdag 16  september 2011 - Voormalig premier Ferenc Gyurcsány is zijn onschendbaarheid kwijt. Maandagavond werd door het Hongaarse parlement daarover beslist. Slechts de socialistische oppositiepartij MSZP stemde met 56 stemmen tegen.

 

Eerder dit jaar leek het er nog op dat Gyurcsány er geen probleem mee zou hebben als zijn onschendbaarheid werd opgeheven, dan kon hij tenminste gewoon voor de rechter staan in de zaak waarin hij wordt beschuldigd: corruptie ten tijde van zijn premierschap. Gyurcsány zou bij de ontwikkeling van een groot casino complex in Sukoró, nabij Velence, corrupt zijn geweest waardoor de staat 5 miljoen euro kwijtraakte. Gyurcsány zei deze week: "De beschuldigingen zijn vals, het parket liegt. Geen enkel woord van de aanklacht is juist. Er is in vijftig jaar geen showproces meer geweest in Hongarije."

Inmiddels is er als reactie op het besluit van het parlement een verklaring van 74 bekende Hongaren (waaronder poltici, schrijvers en filosofen) uitgekomen waarin zij onder meer verklaren dat er een nieuwe tirannie wordt opgebouwd en dat de Hongaarse maatschappij zichzelf wederom bang aan het maken is. "Zulke showprocessen hebben niet meer plaats gevonden sinds het Rákosi tijdperk en de vergeldingen na de revolutie van 1956. De laatste Hongaarse premier die voor de rechtbank stond was Imre Nagy."

Het lijkt er op dat Gyurcsány en de MSZP het gebeuren aanpakken om hun positie te versterken. Links, en liberaal-wat minder links, Hongarije heeft nu de kans zich opnieuw te profileren door te refereren aan de showprocessen in de jaren vijftig van de vorige eeuw en alle niet-conservatieven te mobiliseren. Rechts Hongarije lacht waarschijnlijk stiekem in het vuistje. Veel fidusie in de rechterlijke macht van Hongarije hoeft Gyurcsány namelijk niet te hebben, ook daarin heeft de Fidesz-KDNP regering al een aardige vinger in de pap. Aan de andere kant, als Gyurcsány echt niet schuldig is en als daar de bewijzen voor zijn, wat heeft hij dan te vrezen? En waarom zou een ex-premier, ex-president of ex-minister niet alsnog op het matje geroepen mogen worden voor vermeende misdaden?

>>>>  TdS
>>>>  Bron: diverse media

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije