• Home
  • Overigen
  • Algemeen nieuws

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

President Pál Schmitt pleegde plagiaat

palsZaterdag 14 januari 2012 - In een verklaring die uitging van het kantoor van de Hongaarse president Pál Schmitt wordt ontkent dat Schmitt plagiaat heeft gepleegd bij het maken van zijn proefschrift in 1992. In een artikel in het Hongaarse tijdschrift HVG werd geschreven dat Schmitt een groot deel uit het werk van de Bulgaar Nikolay Georgiev heeft overgenomen.

Volgens het artikel dat vorige week werd gepubliceerd op de website van HVG heeft Schmitt voor zijn 214 pagina's tellende 'Analyse van het programma voor Moderne Olympische Spelen' 180 bladzijden, vertaald uit het Frans, woord voor woord overgenomen van Georgiev die zijn werk in 1987 publiceerde. Georgiev werkte toen in Lausanne voor het IOC. En hoewel Georgiev wel wordt genoemd in de bibliografie van de dissertatie van Schmitt, zijn er nergens voetnoten te vinden die naar de gebruikte teksten verwijzen.

In de verklaring van Schmitt wordt gezegd dat hij juist nauw heeft samengewerkt met Georgiev tijdens zijn research voor het proefschrift. Schmitt was lid van het IOC totdat hij president van Hongarije werd. In een interview op 12 januari in HVG met de dochter van Georgiev blijkt dat de twee mannen elkaar wel kenden, maar dat het uitgesloten is dat ze samenwerkten aan de dissertatie. Georgiev overleed in 2005 in Lausanne. Dochter Malina Georgiev, die het nieuws over deze zaak in een Bulgaarse krant las, ziet geen mogelijkheden een rechtszaak aan te spannen omdat het werk van Georgiev werd betaald door het IOC en de auteursrechten dus daar liggen. De Universiteit voor Sport te Boedapest, die Schmitt het doctoraat heeft toegekend, heeft nog geen commentaar gegeven op de beschuldigingen maar gaf wel aan de zaak te gaan onderzoeken.

   
>>>> Bron:  diverse media

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije