Achter elke sterke man staat een toegewijde vrouw

km-1-klDonderdag 3 april 2014 - In Hongarije is het overduidelijk wie er bij de politieke Fidesz partij de strenge, leidinggevende vader is. Maar in het beeld naar buiten toe ontbrak het nog een beetje aan de volkomen moeder, een moeder met de hoofdletter M. Mevrouw Mónika Keresztes Rónászékiné mocht in de campagnetijd voorafgaand aan de verkiezingen op 6 april deze mooie rol vervullen. Terwijl Vadertje Orbán met z'n maten de mannelijke kracht uitstraalt, schaart de Hongaarse familie zich van jong tot oud nu gezellig om Moedertje Mónika heen.

rkmfdsz-1abcMoedertje Mónika is niet zomaar voor de sier ingegezet in deze campagne. Ze is loco-burgemeester van het Zevende District in Boedapest en ze zit voor de Fidesz in het parlement. Daar houdt ze zich bezig met, hoe kan het ook anders, het gezinsbeleid. Geen sex voor het huwelijk, dat er enkel is voor man en vrouw, en met porno op de televisie schijnt ze ook wat moeite te hebben. Op de kleinere affiches recht in de camera kijkend deed ze mij eerst wat denken aan een arts, een apotheekster of een ambitieuze advocate. Maar ze blijkt viool gestudeerd te hebben aan het Bartók Béla Conservatorium, is getrouwd met een tramingenieur én ze baarde zeven schatten van kinderen. Op de grote billboards is goed te zien dat ze stevig op de bres zal staan om het gezin als hoeksteen van de samenleving met verve te verdedigen.

Opvallend is dat ze zowel haar eigen familienaam als die van haar man gebruikt. Dat is een beetje dubbelop. Daarmee geeft ze zowel een verwijzing naar de oude waarden en normen -  de uitgang 'né - de vrouw van' achter de naam van haar echtgenoot - als met haar eigen familienaam 'Keresztes' een blik op de moderne tijd. Een vrouw mag dus een eigen identiteit hebben, die heeft een baan en is ook politiek betrokken, maar bovenal is ze echtgenote van een man. Waarmee ze dan samen zeven kinderen op de wereld zet. Haar eigen achternaam - Mónika had ook kunnen kiezen om enkel die van haar man met de uitgang te gebruiken, dat zou logischer zijn geweest - heeft nog een dubbele bodem. Keresztes, ofwel Kruisvaarder, tja, hoe symbolisch allemaal. Het zou zonde zijn die naam niet ook te gebruiken, toch?

jbkaffLeuker nog zijn de grote verkiezingsaffiches van de extreemrechtse Jobbik partij die je in Hongarije zag hangen. Ook hier weer een Hongaarse familie met meerdere generaties bij elkander. 'Mi, Jobbikusok - Wij zijn Jobbikers'. Als eerste zag ik natuurlijk die glanzend geile gebraden gans op tafel. 'Rijkdom, nooit meer armoe, altijd goed te eten, altijd gebraden gans, jááá, ik ga op jullie stemmen!' Verder kijkend zag ik pas hoeveel aartsconservatieve symbolen er in één tafereel zijn gepropt. Maar onderaan hebben ze er dan wel weer de slogan 'De toekomst valt niet tegen te houden!' bij gezet. In welke tijd leven die Jobbikers eigenlijk? Vormgeving, lettertype, kleurgebruik, al die glanzend witte tanden: de foute Duitse kitscherigheid straalt er gewoon van af. Jeetjemina beste Jobbikers, jullie willen helemaal geen toekomst. Jullie willen gewoon vet retro, terug naar vroeger, terug naar Groot-Hongarije toen alles nog duidelijk en overzichtelijk was, toen iedereen elke avond gebraden gans at tot die je letterlijk de strot uitkwam.

Een groter formaat foto van het Jobbik affiche waarop al die heerlijke details te zien zijn, is te bekijken op: ReklámFogás

>>>> Tekst, foto's (behalve Jobbik affiche): Tom de Smet
rkmfdsz-1abc
Magyarország jobban teljesít - Hongarije doet het beter
km-1ab
Haar volledige naam luidt: Rónaszékiné Keresztes Monika Mária...
maar voor Mária was er geen ruimte op de poster, jammer.Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije