Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Ondanks verlies stemmen wint Fidesz-KDNP de verkiezingen

Maandag 7 april 2014 - De huidige regeringscoalitie Fidesz-KDNP heeft op dit moment een meerderheid aan zetels (133 van de 199) in het parlement behaald. Bijna 99% van de stemmen is nu geteld en Fidesz-KDNP staat bovenaan met 44,36% van de stemmen. Toch kreeg deze coalitie rond de 600.000 stemmen minder dan vier jaar geleden. De opkomst ligt op 61,2%, dat is ongeveer 7% minder dan in 2010. 

De Kormányváltók, de coalitie van linkse oppositiepartijen (MSZP-Együtt-DK-PM-MLP), staat nu op 25,89% en krijgt 38 zetels. De extreemrechtste Jobbik deed het in een groot deel van de Hongaarse kiesdistricten nog veel beter dan vier jaar geleden en heeft nu met 20,46% recht op 23 zetels. De liberale groene LMP komt in het parlement te zitten met 5 zetels. Deze partij kreeg met 5,24% net iets meer stemmen dan de kiesdrempel vereist. 

Door de wijze waarop het Hongaarse kiesstelsel in elkaar zit kan de Fidesz-KDNP, ondanks dat er geen tweederde meerderheid aan stemmen is, toch de meerderheid in het parlement krijgen. Ook de LMP heeft nu baat bij dit systeem. De Kórmányváltók en de Jobbik kregen meer stemmen dan in 2010. 
Omdat de stemmen uit het buitenland nog geteld moeten worden en binnen sommige kiesdistricten nog niet alles duidelijk is, kan er nog een kleine verschuiving plaatsvinden in de zetelverdeling. Het zou volgens de berichten op Hongaarse nieuwssites zelfs zo kunnen zijn dat Fidesz-KDNP toch net de meerderheid verliest, ze hebben nu precies 1 zetel meer dan nodig is.

>>>> Bron: diverse media

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije