Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Klaar is Kész, Kész is klaar!

vszprmksz klMaandag 23 februari 2014 - Veszprém is er klaar (Hongaars: kész) voor, zo viel eerder op een Hongaarse website te lezen. Met een groot aantal stemmen voor de onafhankelijke kandidaat Zoltán Kész is op zondag 22 februari bij de verkiezingen in het eerste kiesdistrict van de provincie Veszprém de Fidesz in het parlement één zetel kwijtgeraakt en daarmee komt de tweederde meerderheid die deze partij samen met coalitiepartner KDNP al vijf jaar innam ten einde. In Veszprém moesten deze tussentijdse verkiezingen gehouden worden omdat door het vertrek van Tibor Navracsics vorig jaar naar Brussel één zetel vrijkwam. 

Bij de aanhang van Zoltán Kész en bij de linkse oppositiepartijen werd gisteravond alvast een klein feestje gevierd. Deze, zelf nogal gammele, oppositiepartijen steunden de onafhankelijke Kész (42,66%) die het op moest nemen tegen Lajos Némedi van Fidesz (33,64%) en Andrea Varga-Damm van de Jobbik (14,14%). De kandidaat voor de groene LMP kreeg slechts 4,57% van de stemmen. In Tapolca, het derde kiesdistrict van de provincie Veszprém, zullen op 12 april nog soortgelijke verkiezingen plaatsvinden, maar de uitslag daarvan heeft geen invloed meer op het zetelverlies van de Fidesz. 

Ondanks de vreugde gisteravond moet de echte moeizame strijd naar de verkiezingen van 2018 natuurlijk nog beginnen, maar een klap in het gezicht van premier Orbán is het zeker wel. Het zou de eerste stap kunnen betekenen in de afbraak van de al vijf jaar durende overmacht van Fidesz. Één enkele zetel verlies betekent dat ze hun vanzelfsprekende tweederde meerderheid kwijt zijn waardoor nieuwe wetten minder gemakkelijk aangenomen kunnen worden. Ook het Grondwettelijk Hof moet vanaf nu meer betrokken worden bij de besluitvorming. Maar de regering heeft nog altijd wel de mogelijkheid om bij andere partijen stemmen te ronselen. Dat moesten ze eind vorig jaar ook al eens voor elkaar zien te krijgen. In december stemden twee Fidesz leden in het parlement namelijk tegen een paar wetsvoorstellen en dat gaat in tegen de partijlijn. Alle Fidesz parlementsleden moeten verplicht voorstemmen, anders krijgen ze een geldboete (100.000 forint).

Overigens is niet iedereen ervan overtuigd of Zoltán Kész wel helemaal netjes aan stemmen is gekomen, er zouden zelfs stemmen gekocht zijn, en ook wordt getwijfeld aan zijn politieke kwalititeiten. Zijn zege zou vooral te danken zijn aan de grote afkeer van de Hongaarse kiezers van de Fidesz nu die vooral in het laatste half jaar aanhang verloor door de corruptieschandalen, de hang naar president Poetin en de groeiende kloof tussen arm en rijk. 

>>>> Bron: diverse media

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije