Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Speech Poetin in Boedapest, Engelstalig op de website 'President of Russia'

pptWoensdag 18 februari 2015 - Persverklaring president Poetin in Boedapest 17 februari: 'Ladies and gentlemen, I am very grateful to the Hungarian leadership and to Mr Prime Minister for the invitation to visit Budapest during the 70th anniversary of its liberation from the Nazis. The clashes and battles in Hungary were among the fiercest and took the lives of over 200,000 Soviet soldiers. This page in history unites our peoples, creating a solid foundation for the multilateral development of Russian-Hungarian relations.' De eerste klap is een daalder waard en met deze trotse openingswoorden zette Poetin duidelijk de toon. Rusland bevrijdde Hongarije van de nazi's! Het is net alsof hij de Hongaren zegt om de nare gezamenlijke geschiedenis die daarop volgde toch vooral maar eens te vergeten.
 
De volledige speech die Poetin hield op de persbijeenkomst samen met premier Viktor Orbán is te lezen op de website van president Poetin. De tekst is Engelstalig en wordt gevolgd door een paar vragen van journalisten en antwoorden van Poetin. In zijn speech legt hij vanzelfsprekend eerst de nadruk op de possitieve zaken, de goede economische samenwerking met Hongarije en hoe belangrijk de Hongaarse investeringen voor Rusland zijn. Ook spreekt hij kort over de gasleveranties en de kerncentrale in Paks. Pas in het vragengedeelte gaat hij in op de crisis in Oekraïne. Interessante kost!

Een bepaalde zin over Oekraïne baart wat zorgen: 'Perhaps not everyone has noticed this yet, but what is particularly important in these agreements is that the authorities in Kiev are essentially agreeing to carry out far-reaching constitutional reform in order to satisfy demands for independence – call it what you will, decentralisation, autonomy or federalisation – in different parts of the country.' In verschillende delen van het land. Premier Orbán liet vorig jaar al een paar keer weten dat hij autonomie wil voor de Hongaarse minderheid (rond de 200.000 personen) in West-Oekraïne. Is Poetin de boel nu verder aan het opstoken?

>>>> Speech Poetin - President of Russia


>>>> TdS

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije