Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Kiest Hongarije voor Oost of West?

Donderdag 3 april 2014 - Volgens een nieuwsbericht op de website van de Hongaarse regering steunt Hongarije de sancties van de Europese Unie tegen Rusland volledig. Minister van Buitenlandse Zaken János Martonyi liet dat afgelopen zondag op CNN weten. Toch zegt hij, net als premier Viktor Orbán een paar dagen eerder deed, dat economische sancties beter vermeden kunnen worden.

'Het beleid van de Hongaarse regering is in overeenstemming met dat van de Europese Unie, zegt Martonyi, maar zoals hij een paar weken geleden al aangaf: 'Hongarije is een van de EU-landen die het meeste zal gaan lijden als er besloten wordt om economische sancties tegen Rusland in te stellen'. Niet alleen de handelsbelangen lopen schade op, vooral de energievoorziening komt in het nauw. Er speelt nog een zaak waardoor de Hongaarse regering in een spagaat zit en waardoor samen optrekken met de Europese Unie een stuk minder gemakkelijk geworden is, de lening van 11 miljard euro met een looptijd van 30 jaar die de regering heeft afgesloten met de Russen voor de samen uit te voeren uitbreiding van de kernenergiecentrale in Paks. Hiermee heeft Hongarije, waar het beleid van premier Orbán ('Putin Light') in de afgelopen vier jaar toch al enigzins is gaan lijken op dat van Poetin, zich nog verder onder invloed van Moskou geplaatst.  

Hoewel de positie van Hongarije niet te vergelijken is met die van de Baltische staten, en zeker niet met die van Oekraïne, greep de linkse oppositie deze 'geheime' lening, maar ook de al jaren gespannen verhouding van de huidige Hongaarse regering met Brussel, aan om de vraag te stellen. 'kiest Hongarije nu voor Oost of West?' Het stellen van deze vraag komt veel te laat, want de huidige regering is vrijwel zeker van een overwinning bij de verkiezingen op zondag 6 april. Maar het geeft wel aan dat nu de verhoudingen tussen Rusland en het Westen zo plotseling op scherp zijn komen te staan, de Hongaren nu eigenlijk kleur zouden moeten bekennen. Kiezen voor de Fidesz, de partij die ooit zo fel van leer trok tegen het socialisme, tegen de centralisatie van de macht, tegen te grote invloed van de Kerk, is nu, aldus de linkse oppostie, een keuze voor de 'bolsjewieken' in Moskou.

>>>> Bron: Kormány.hu, MTI
>>>> Redactie HV

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije