Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Pact met de duivel

Donderdag 20 maart 2014 - De overeenkomst tussen Hongarije en Rusland over uitbreiding van de kernenergiecentrale in het Hongaarse Paks mag volgens Gordon Bajnai, leider van de oppositiepartij Együtt-PM, inderdaad de deal van de eeuw genoemd worden, maar helaas niet voor Hongarije zelf. Het Russische parlement heeft vorige week de lening van 10 miljard euro aan Hongarije goedgekeurd en naar nu blijkt zitten er zeer nare addertjes onder het gras.

Het Russische persbureau Interfax publiceerde een document over hoe die lening in elkaar zit en daaruit wordt, volgens Bajnai en vele anderen, duidelijk dat de Russen veel meer baat hebben bij het akkoord dan Hongarije. Alle Hongaarse burgers zullen er geld op moeten gaan toeleggen. Niks geen deal van eeuw voor de Hongaren dus. Op Portfolio.hu verscheen op 14 maart een helder artikel (link onderaan) over de financiële consequenties en het lijkt erop dat Orbán een pact met de duivel heeft gesloten. De Hongaarse regering wilde zo graag onafhankelijk worden van het IMF en de Europese Bank en bakte intussen zoete broodjes met Poetin, maar zit nu wel voor tientallen jaren vast aan een wurgcontract. Niet voor niets wilde de regering de inhoud van de overeenkomst geheim houden.

Die geheimhouding en de zeer rappe wijze waarop het akkoord met de Russen tot stand kwam zijn bijna één op één vergelijkbaar met hoe de vorige socialistische regering onder leiding van premier Ferenc Gyurcsány in 2008 een soortgelijke deal met Rusland wilde sluiten. In een speech trok Orbán, toen nog in de oppositie, hierover fel van leer. Kortweg kwam de tekst hier op neer: „Het mag niet zo zijn dat er met de Russen een contract wordt gesloten dat voor tien jaar geheim gehouden wordt. Ons leven is geen zaak van de regering, beste vrienden, het is ons leven! Dat contractje is zodanig voorbereid zodat het in twee dagen tijd ondertekend kan worden. Dat druist in tegen de regels van de Hongaarse grondwet, tegen onze volksvertegenwoordigers en tegen het Hongaarse volk". Gordon Bajnai greep vorige maand die uitspraken van Orbán aan om ze letterlijk te playbacken in een campagnefilmpje voor Együtt-PM. Massa's kiezers zal hij er niet mee over de streep trekken, maar hij geeft Orbán wel een mooi koekje van eigen deeg. Aan het einde van het flimpje (youtube onderaan) spreekt Bajnai, maar dan met eigen stem, de slogans uit die Orbán aan het einde van zijn speech toen uitsprak: Eddig, és ne tovább! (Tot hier en niet verder!) Sőt, hátrább az agarakkal! (Sterker nog, hou ermee op! Of: Sterker nog, trek het terug!)*

Overigens had de Europese Commissie geen moeite met de overeenkomst, er waren volgens commissievoorzitter José Manuel Barroso geen bezwaren binnen het kader van artikel 103 van het Euratom Verdrag. Wel moeten er nog een aantal zaken met betrekking tot de Europese wetgeving worden onderzocht, aldus Barroso in zijn brief begin februari aan premier Orbán. Maar in het licht van de huidige crisis tussen Rusland en Oekraïne kan het Hongarije nog wel eens zwaar gaan opspelen. De Minister van Buitenlandse Zaken János Martonyi probeert nu economische sancties van de Europese Unie enigzins binnen de perken te houden omdat het zijn land schade kan berokkenen. Eerder verklaarde hij dat de Hongaarse regering uiteraard de Russische inlijfing van de Krim zwaar veroordeelt. 

Nu hebben alle EU-landen natuurlijk wel handelsbelangen in Rusland en zullen ze zeker last van sancties ondervinden en proberen die daarom zo klein mogelijk te houden, maar een langlopende lening zoals Hongarije nu bij Poetin en consorte open heeft staan is andere koek. Voor Orbán zelf liggen er nu pittige vragen op tafel. Heeft hij zich misschien te snel rijk gedacht? Zou hij dat akkoordje over Paks begin dit jaar ook zo rap getekend hebben als Rusland daarvoor de Krim al had ingenomen? Of was die duivel daar in Moskou toch gewoon veel slimmer? 

* 'Hátrább az agarakkal' betekent letterlijk: 'verder naar achteren met de windhonden'. 

>>>> Tom de Smet
>>>> Bron: diverse media
>>>> Portfolio.hu - Hungary will start paying interest on giant Russian "nuclear loan" already in 2014

Om artikelen op Portfolio.hu te kunnen lezen, dient u zich, gratis, te registreren

http://www.youtube.com/watch?v=Ar6rIfnHDnE

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije