Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Details Russisch-Hongaarse Paks-overeenkomst 30 jaar onder de pet

pfbVrijdag 6 maart 2015 - Met 130 stemmen voor en 62 tegen is het voorstel van de Hongaarse regering om de details van de overeenkomst met Rusland voor de uitbreiding van de kerncentrale in Paks vast te leggen en 30 jaar lang geheim te houden aangenomen. Toen een jaar geleden bekend werd dat de deal met Rusland gesloten was, zou de inhoud in eerste instantie maximaal 10 jaar geheim blijven, daarna werd gesproken over 15 jaar en nu worden dat er dus 30.De oppositiepartijen vinden dat door deze lange termijn fraude en corruptie vrij spel krijgen, dertig jaar lang is er geen zicht op de details van de gesloten deals met bedrijven en overheden. De geheimhouding is volgens de Hongaarse regeringspartij Fidesz nodig om de binnenlandse veiligheid te garanderen en zullen bepaalde delen in de overeenkomst, zoals die met betrekking tot milieuaspecten, wel openbaar toegankelijk zijn. Verschillende NGO's, waaronder Transparency International hebben de Hongaarse president János Áder gevraagd de zaak bij het Grondwettelijk Hof neer te leggen en het wetsvoorstel niet te ondertekenen. 

Sinds februari loopt er een onderzoek door de Europese Commissie naar de overeenkomst tussen Hongarije en Rusland omdat die in zou gaan tegen de Europese concurrentieregels en volgens The Financial Times zal Euratom de toevoer van grondstoffen op technische en financiële gronden niet goedkeuren.

Rusland leent 10 miljard euro aan Hongarije om het 12 miljard euro kostende project van de renovatie en uitbreiding van de kerncentrale in Paks te financieren. Het Russische Rosatom zal het project voor het grootste gedeelte uitvoeren.

Meer over deze Paks deal met Rusland:

>>>> Portfolio.hu - Hungarian NGOs: classification of nuclear deal with Russia for 30 yrs unconstitutional

Om artikelen op Portfolio.hu te kunnen lezen, dient u zich op die site, gratis, te registreren.

Update 12 maart: President Áder heeft aangegeven de wet wel te gaan ondertekenen. Hij zei: "Een kerncentrale is geen fietsenrek, in deze wereld die bedreigd wordt door terorrisme is het niet alleen gewenst, maar zeer noodzakelijk de informatie met betrekking tot de bouw van de kerncentrale te beschermen".
 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije