Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Alles draait om gas

Dinsdag 10 februari 2015 - Als president Poetin volgende week dinsdag voor een werkbezoek naar Boedapest komt om te gaan praten met de Hongaarse premier Viktor Orbán staat de Russische gasleverantie bovenaan de agenda. Vorige week liet Orbán weten dat hij streeft naar een flexibele overeenkomst die niet voor de lange termijn, zoals gebruikelijk met Rusland, wordt vastgelegd. Het huidige contract over gasleveranties loopt dit jaar af.

Vorig jaar september stopte Hongarije van de ene op de andere dag met het leveren van gas aan Oekraïne. Reden zou zijn dat de eigen voorraden moesten worden aangevuld, maar de beslissing tot de stopzetting kwam kort na een bezoek van Orbán aan het Kremlin en Gazprom en dat riep binnen de Europese Unie verontruste vragen op. De EU-landen hadden met elkaar afgesproken Oekraïne met gas te ondersteunen, Hongarije besloot op eigen houtje (of onder druk van Rusland?) om het geïmporteerde Russische gas niet te verstrekken. Sinds begin dit jaar stroomt er weer gas vanuit Hongarije naar Oekraïne, de eigen voorraden zijn weer op peil.

Hongarije wil graag meewerken aan de Turkisch Stream Pipeline waarmee Russisch gas onder de Zwarte Zee door direct naar het uiterste westen van Turkije wordt geleid. Vanaf daar zou de pijpleiding via Griekenland, Macedonië en Servië naar Hongarije moeten gaan lopen. Dat is een andere route dan de geplande South Stream Pipeline, een project dat door Rusland tot onvrede van de Europese Unie is stopgezet. Die pijpleiding zou aan de kusten van Roemenië en Bulgarije Europa binnenkomen. Die landen zijn lid van de Europese Unie, maar laten zich schijnbaar, in tegenstelling tot Hongarije, iets minder openlijk in met Rusland. Hongarije heeft vorig jaar januari een contract met Rusland getekend over een miljardenlening voor een grote uitbreiding van de kerncentrale in Paks. Zonder dat er een open tenderprocedure heeft plaatsgevonden werd die opdracht toegekend aan het Russische Rosatom. Maar in januari was de Amerikaanse buitenlandminister John Kerry in het grotendeels van Rusland voor gas afhankelijke Bulgarije om te onderhandelen over Amerikaanse gasleveringen en om een Amerikaans bedrijf te promoten voor de bouw van een nieuwe kerncentrale door een Amerikaans bedrijf. Zoveel verschil in het gedrag van de twee staten is er dus niet.  

Intussen heeft president Poetin de nieuwe Griekse premier Tsipras uitgenodigd voor een gesprek, de Turkish Stream Pipline moet immers door het nu niet al te EU gezinde Griekenland heen om daarna door twee niet EU-landen zonder veel problemen verder te worden aangelegd naar het met het Kremlin bevriende Hongarije. In Europa is er voor zowel Rusland als de Verenigde Staten veel aan invloed te winnen. Volgens artikelen in Amerikaanse kranten die begin februari over werden genomen van Associaded Press is de nieuwe Koude Oorlog al lang en breed aan de gang. Maar het gaat nu niet om militaire macht, maar om de macht over de energie, de toevoer en de verkoop daarvan. De strijd in Oekraïne staat niet op zichzelf. Die wordt, hoewel niet overal met wapens, op veel meer fronten gevoerd.

Zeven jaar geleden als oppositieleider in een speech op een jongerenbijeenkomst nog zeer pro-westers (zie youtube hieronder) laat Orbán nu steeds vaker merken liever niet te close te zijn met de Verenigde Staten. Er is in het afgelopen jaar in de wederzijdse betrekkingen dan ook wel het een en ander misgegaan. Kritiek uit de VS én uit Europa wordt niet gewaardeerd. In eigen land heeft premier Orbán zichzelf ook een beetje klemgezet. Een van de redenen waarom hij in een goede verstandhouding met Poetin wil praten over de toekomstige gasleveranties is het regeringsbeleid met betrekking tot goedkope energieprijzen voor Hongaarse burgers en bedrijven en de plannen om de energiemarkt te hernationaliseren. Poetin is heer en meester over de Russische energieleveringen, hij bepaalt wie wat krijgt voor welke prijs. Als Orbán, fel tegenstander van Europese sancties tegen Rusland, vast komt te zitten aan een langdurig contract met hoge prijzen en geen mogelijkheid tot doorverkoop aan andere landen kan hij de lage energietarieven niet garanderen. Als hij die toch zou moeten verlagen, is het de vraag of het deel van de bevolking dat hem nu nog steunt zich niet tegen hem gaat keren. Orbán omschreef het begin februari op een partijbijeenkomst zo: 'Hongarije moet een zo eerlijk en gebalanceerd mogelijke relatie met Rusland onderhouden. We willen zekerheid voor de lange termijn, rust en vrede voor Hongarije.' 

>>>> Twee uitspraken uit de speech van 2007, youtube hieronder.

'We doen de deur open voor het Westen, en we laten de Russen, de Sovjet-Unie en het communisme het gat van de deur zien.' 'Het mag dan zijn dat de olie uit het Oosten komt, de vrijheid komt nog altijd uit het Westen.'



>>>> Tom de Smet
>>>> Bron: diverse media





Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije