Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hongarije stopt van het ene op het andere moment gastoevoer naar Oekraïne

Dinsdag 30 september 2014 - Het besluit van Hongarije om de gastoevoer van geïmporteerd Russisch gas naar Oekraïne voorlopig stop te zetten valt niet in goede aarde bij de Europese Commissie. Vorige week donderdagavond draaide het Hongaarse gasbedrijf FGSZ plotseling de kraan dicht. Het Oekraïense nationale olie- en gasbedrijf Naftogaz kreeg eerst een berichtje van FGSZ dat ze daartoe genoodzaakt waren vanwege technische problemen. Opmerkelijk is dat premier Viktor Orbán in een radiointerview (dat donderdagavond werd opgenomen en vrijdagmorgen uitgezonden) liet weten dat Hongarije dat moest doen om de eigen voorraad op peil te kunnen houden. Die verklaring werd daarna ook door FGSZ uitgegeven. 

Hongarije exporteert, net als Slowakije en Polen, geïmporteerd Russisch gas door naar Oekraïne dat zelf sinds de zomer geen gas meer uit Rusland ontvangt. Hongarije heeft net als de andere gasleverende landen daarover afspraken gemaakt met de Europese Unie. Begin vorige week had premier Orbán overleg met de directeur van het Russische Gazprom Alexei Miller over extra gasleveringen om de Hongaarse gasvoorraad sneller te vergroten. In die zelfde week liet de Russische minister voor Energiezaken Alexander Novak zich in het Duitse Handelsblatt uit over de export via Europese landen naar Oekraïne. Die landen zouden volgens hem door Rusland opgelegde sancties tegemoet kunnen zien. Volgens Novak zouden de contracten met deze landen geen ruimte laten voor het exporteren van Russisch gas. 

Slechts een paar dagen na het overleg van Orbán met Gazprom en de uitspraken van Novak staakte Hongarije de gastoevoer naar Oekraïne. De suggestie dat Orbán zijn oor meer naar Rusland dan naar de Europese Unie laat hangen is daarmee snel gewekt. De Europese Unie vindt dat de lidstaten zich moeten houden aan de gemaakte afspraken over de Europese gasleveringen aan Oekraïne. In een bericht op de Turkse nieuwssite Anadolu Agency valt te lezen dat Dirk Buschle, adjunct-directeur van de Energy Community, zich grote zorgen maakt over dit Hongaarse besluit: 'Het principe van de solidariteit, de hoeksteen van de Energy Communtiy, vraagt toch op zijn minst om coördinatie met Oekraïne'. Lees hierover meer op: AA- Hungary breaks European solidarity with Ukraine gas cut.

Rusland, Oekraïne en de Europese Unie hadden op 26 september overleg in Berlijn om de toevoer vanuit Rusland naar Oekraïne weer te kunnen hervatten. Een echte oplossing voor de lange termijn is nog niet gevonden, aldus Andriy Kobolyev, directeur van Naftohaz.

>>>> Bron: diverse media

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije