Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Poetin op bezoek bij Orbán

orbput bVrijdag 23 januari 2015 - Eerst zou het in maart plaatsvinden, maar de Rusische president Poetin blijkt toch al op 17 februari bij de Hongaarse premier Orbán op werkbezoek te gaan. Premier Orbán heeft hem vorig jaar, toen hij zelf bij Poetin was, daarvoor uitgenodigd. Volgens de Hongaarse media bracht Poetin voor het laatst in 2006 een bezoek aan Hongarije.

De minister van Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó liet op 21 januari weten dat tijdens het bezoek zowel de politieke en economische relaties als het energievraagstuk en het conflict in Oekraïne besproken zullen worden. Er wordt vanuit gegaan, hoewel niet bevestigd, dat de twee leiders ook zullen spreken over de Europese sancties tegen Rusland. Hongarije, aldus Szijjártó, ondervindt daar veel schade van. De export naar Rusland is met 13% gedaald.

Op 16 februari, de dag voor de komst van Poetin wordt in de avond een demonstratie in Boedapest gehouden. Eerst zou er ook een groots opgezette manifestatie in de avond van 17 februari plaatsvinden, maar omdat Poetin slechts voor een paar uurtjes op die doordeweekse werkdag naar Boedapest komt, besloten de verschillende burgerorganisaties samen te werken en voor de voorafgaande avond te kiezen. Hoofdthema van deze demonstratie is de keuze van Hongarije voor de Europese Unie en tegen de Poetinisering, dus voor het 'Westen' en tegen het 'Oosten'. De demonstratie trekt door de stad en begint bij het Keleti Pályaudvar (Treinstation Oost) en eindigt bij het Ngyugati pályaudvar (Treinstation West).

>>>> Bron: MTI, diverse media, facebookgroepen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije