• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Overeenkomst Poetin en Orbán over Paks verrrast Hongaren

pfbDinsdag 4 februari 2014 - Ongeveer vijfhonderd personen kwamen op zaterdag 1 februari naar het József Nádor plein in Boedapest om te demonstreren tegen de overeenkomst die onlangs tussen Hongarije en Rusland gesloten is om de kerncentrale in Paks uit te breiden. Deze bijeenkomst werd georganiseerd door verschillende NGO's, waaronder Greenpeace en de Energiaklub. 

Activisten van Greenpeace hielden afgelopen maandag bij het Vrijheidsbeeld op de Gellérthegy ook nog een eigen protestactie. De weerstand tegen de uitbreiding van de kerncentrale komt echter niet alleen voort uit milieuoverwegingen, maar de manier waarop het pact min of meer stiekem door premier Viktor Orbán en president Vladimir Putin gesloten is wordt ook stevig bekritiseerd. Het bericht over de overeenkomst kwam voor veel Hongaren zomaar uit de lucht vallen. Daarnaast zou Hongarije zich zo voor tientallen jaren vrijwillig afhankelijk maken van Russische energielevering en wordt, in tegenstelling wat politici die voor het pact zijn beweren, de Hongaarse economie er niet mee gestimuleerd. De torenhoge rekening komt, of de energietarieven voor de consument nu wel of niet verlaagd worden, hoe dan ook bij de burgers en bij de volgende generaties te liggen, aldus de organisatie.

Bij de kerncentrale in Paks zullen, als de plannen doorgaan, twee nieuwe blokken gebouwd worden door het Russische staatsbedrijf Rosatom. Rusland verstrekt daarvoor aan Hongarije een krediet van 10 miljard euro. Volgens een enquete van het Hongaarse onderzoeksbureau Medián is driekwart van de bevolking verrast door dit pact tussen Poetin en Orbán. Iets minder dan een derde van de Hongaren is voor uitbreiding als dit met Russisch geld door Rosatom wordt uitgevoerd en bijna tweederde is het er mee eens dat er een referendum gehouden moet worden over deze uitbreiding en over het gebruik van kernergie in het algemeen.

>>>> Bron: Onderzoeksbureau Medián en diverse media

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije